গ্ৰীষ্মকালত প্ৰতিদিনে এই ফল খাওক, এই ৫ টা ছালৰ লগত জড়িত ৰোগ নোহোৱা হৈ যাব, এই বিশেষ ফলটোৰ বিষয়ে জানিবলৈ পঢ়িব।
Apurba Das
ছালৰ উপকাৰৰ বাবেও ভাল মইশ্বাৰাইজাৰ ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে , কিন্তু কেৱল মইশ্বাৰাইজাৰে নহয়, ফল খালেও ছালত বহু উপকাৰ পোৱা যায়। আমি আপোনালোকক তেনে এটা ফলৰ বিষয়ে ক’বলৈ ওলাইছো।
ফল-মূল আমাৰ বাবে স্বাস্থ্যসন্মত খাদ্যৰ এটা অংশ, কাৰণ ফল-মূল সেৱন কৰিলে আপোনাৰ হজম শক্তিৰ বাবেই নহয়, শৰীৰৰ আন অংশবোৰেও ইয়াৰ পৰা বহু উপকাৰ লাভ কৰে। যিসকল লোকে নিয়মিতভাৱে খাদ্যত ফল-মূল অন্তৰ্ভুক্ত কৰে, তেওঁলোকৰ হৃদযন্ত্ৰ, বৃক্ক আৰু যকৃতৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ অংগসমূহো সুস্থ হৈ থাকে।
ছালখন সুস্থ কৰি ৰাখিবলৈ ফল-মূল সেৱন কৰাটোও অতি উত্তম। বিশেষকৈ গ্ৰীষ্মকালত পোৱা কিছুমান ফল ছালৰ বাবে অতি উপকাৰী বুলি গণ্য কৰা হয় আৰু ইয়াৰ ভিতৰত লিচুও অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হয়।
গ্ৰীষ্মকাল আহি আছে আৰু প্ৰচণ্ড সূৰ্যৰ পোহৰ আৰু গৰম বতাহৰ বাবে ছালৰ সমস্যাৰ আশংকা থাকে আৰু এনে পৰিস্থিতিত লিচু সেৱনে এনে বহু ৰোগৰ পৰা নিজকে ৰক্ষা কৰাত সহায় কৰিব পাৰে।
এই লেখাটোত আমি আপোনালোকক ছালৰ বাবে লিচু খোৱাৰ কিছু উপকাৰৰ বিষয়ে ক’ম, যাৰ সহায়ত ছালৰ সমস্যাসমূহ দূৰ কৰিব পৰা যায়। লিচু সেৱনে ছালৰ ক্ষতি ৰোধ কৰাত কেনেদৰে সহায় কৰিব পাৰে জানিবলৈ পঢ়িব -
১/ বয়স বৃদ্ধি নিয়ন্ত্ৰণ কৰে
আজিকালি দুৰ্বল জীৱনশৈলী আৰু অস্বাস্থ্যকৰ জীৱনশৈলীৰ বাবে ছালে পৰ্যাপ্ত পুষ্টি নাপায় আৰু ইয়াৰ বাবেই বাৰ্ধক্যৰ লক্ষণ বাঢ়িবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। এনে পৰিস্থিতিত লিচুৰ বতৰত দৈনিক এটা বা দুটা লিচু খাব লাগে। এনে কৰিলে ছালখন ক্ৰমান্বয়ে উন্নত হ’ব।
২) পিম্পল ( শালমইন ) ৰোধ কৰে
ছালত পিম্পল হোৱাটো অতি আমনিদায়ক অৱস্থা হ’ব পাৰে আৰু বহু সময়ত কোনো সংক্ৰমণৰ বাবে নহয় বৰঞ্চ ছালত পুষ্টিকৰ উপাদান আৰু পানী আদিৰ অভাৱৰ বাবেও এনে হয়। লিচুত বহুতো বিশেষ উপাদান থাকে, যিবোৰে শৰীৰত এন্টি-ইনফ্লেমেটৰী আৰু এন্টিঅক্সিডেন্ট হিচাপে কাম কৰে।
৩/ শুকানতা আৰু ৰʼদে পোৰা আঁতৰায়
সাধাৰণতে ছাল শুকান হ’লে সমস্যাৰ সৃষ্টি হ’ব পাৰে আৰু কলা দাগৰ সমস্যাইও দেখা দিব পাৰে। গ্ৰীষ্মকাল, গৰম বতাহ বা ৰʼদ আদিৰ বাবে শুকানতা আৰু কলা দাগ হ’ব পাৰে। এনে পৰিস্থিতিত আপোনাৰ খাদ্য তালিকাত লিচুৰ দৰে ফল-মূল অন্তৰ্ভুক্ত কৰিলে ছালখন সুস্থ কৰি ৰখাত সহায়ক হ’ব পাৰে। দৈনিক লিচুৰ দৰে ফল সেৱন কৰিলে ছালখন সুস্থ হৈ থাকে।
৪/ ঘামচিৰ ক্ষতি ৰোধ কৰে
গ্ৰীষ্মকালত এনে বহু পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি হ’ব পাৰে যাৰ বাবে ছালৰ ক্ষতি হয়। এনে পৰিস্থিতিত লিচু সেৱনে আপোনাৰ ছালখন ঘামচিৰ দ্বাৰা ক্ষতিগ্ৰস্ত হোৱাৰ পৰা ৰক্ষা কৰিব পাৰে আৰু ইয়াৰ বহুতো ভিন্ন উপকাৰ পোৱা যায়। দৈনিক লিচু সেৱন কৰিলে ছালখনক ক্ষতিৰ পৰা ৰক্ষা কৰাই নহয়, ইয়াত থকা পানীয়ে ছালখন সতেজ কৰি ৰখাতো সহায় কৰে।
৫/ গৰমৰ ফলত হোৱা খজুৱতি
লিচু ফলৰ ৰস খোৱাৰ উপৰিও ইয়াৰ ৰস গৰমৰ ফলত হোৱা খজুৱতি আৰু জলন নাইকীয়া হয়।
ইয়াৰ বাবে ছালখন পানীৰে ভালদৰে ধুই লিচুৰ ৰসত এচিকুট বেকিং চডা লগাওক । ২৫ মিনিট মান ৰাখি ধুই পেলাব। এনেদৰে কেইদিনমানৰ লগালে খজুৱতি আৰু জলন নাইকীয়া হ'য়।