By Good Assam
তেজৰ চেনি নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ আপুনি কিছুমান ঘৰুৱা ঔষধৰ সহায় ল’ব পাৰে। আহকচোন, তেনে এটা ফলপ্ৰসূ ঘৰুৱা উপায়ৰ বিষয়ে বিতংভাৱে জানক -
আজিৰ সময়ত ডায়েবেটিছ এক গুৰুতৰ সমস্যাত পৰিণত হৈছে। আজিকালি কেৱল বৃদ্ধসকলেই নহয়, যুৱক-যুৱতী আৰু শিশুসকলো ক্ৰমান্বয়ে এই ভয়াৱহ ৰোগৰ বলি হৈ পৰিছে।
এনে ক্ষেত্ৰত অগ্নাশয়ত পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ ইনচুলিন উৎপাদন নহয়, যাৰ বাবে তেজত চেনিৰ মাত্ৰা দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পায়। সময়মতে নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব নোৱাৰিলে এই ৰোগে শৰীৰৰ প্ৰধান অংগসমূহৰ ক্ষতি কৰিব পাৰে। ডায়েবেটিছ এক দুৰাৰোগ্য ৰোগ, যাক নিৰাময় কৰাটো অতি কঠিন যদিও নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব পাৰি।
মানুহে গোটেই জীৱন ঔষধৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিবলগীয়া হয়। কিন্তু সঠিক খাদ্যাভ্যাস আৰু জীৱনশৈলীৰ সহায়ত এই ৰোগ নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব পৰা যায়। ইয়াৰ উপৰিও কিছুমান ঘৰুৱা উপায় আছে যাৰ সহায়ত তেজৰ চেনিৰ মাত্ৰা সহজে নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব পাৰি । আজি এই লেখাটোত আমি আপোনালোকক এনে এটা ফলপ্ৰসূ ঘৰুৱা উপায়ৰ বিষয়ে ক'ম, যিয়ে আপোনাক শৰীৰত বৃদ্ধি পোৱা তেজৰ চেনিৰ মাত্ৰা হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। গতিকে আহক, ইয়াৰ বিষয়ে বিতংভাৱে জনিবলৈ পঢ়িব _
তেজৰ চেনি নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবে বিভিন্ন দাইলৰ গুড়িৰ উপকাৰীতা :
Gram flour নাইবা Bengal gram flour বুলিও কয়।
ডায়েবেটিছ ৰোগীয়ে নিজৰ খাদ্যাভ্যাসৰ প্ৰতি বিশেষ গুৰুত্ব দিব লাগিব। অলপ অসাৱধানতাৰ বাবে হঠাতে তেজত চেনিৰ মাত্ৰা দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাব পাৰে, যিটো শৰীৰৰ বাবে মাৰাত্মক বুলি প্ৰমাণিত হ’ব পাৰে। ডায়েবেটিছ ৰোগীৰ বাবে Sattu সেৱন কৰাটো অতি উপকাৰী বুলি প্ৰমাণিত । হয়, ইয়াৰ সেৱনে শৰীৰত তেজৰ চেনিৰ মাত্ৰা নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। আচলতে ইয়াত বিটা গ্লুকেন থাকে, যিয়ে শৰীৰত গ্লুক’জৰ শোষণ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে। লগতে ইয়াৰ গ্লাইচেমিক ইনডেক্স কম, যিটো ডায়েবেটিছ নিয়ন্ত্ৰণত উপকাৰী। ইয়াৰ উপৰিও ইয়াত আঁহ প্ৰচুৰ পৰিমাণে থাকে, যিয়ে তেজৰ চেনিৰ মাত্ৰা নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে। ইয়াৰ নিয়মীয়া সেৱনে পাচনতন্ত্ৰ সুস্থ কৰি ৰাখে, যিয়ে চেনি নিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰে। ইয়াৰ উপৰিও ই ওজন কমাবলৈও সহায়ক।
কেনেকৈ গ্ৰহণ কৰিব?
যদি আপোনাৰ তেজত চেনিৰ মাত্ৰা অধিক হৈ থাকে তেন্তে ভাতৰ সলনি এগিলাচ পানীত মিহলাই এচামুচ সত্টু পাউদাৰ খাব পাৰে। প্ৰতিদিনে পুৱা খালী পেটত নিয়মিতভাৱে সেৱন কৰিলে তেজৰ চেনি নিয়ন্ত্ৰণত বহুখিনি সহায়ক হ’ব পাৰে। ইয়াক সেৱন কৰিলে আন বহুতো স্বাস্থ্য উপকাৰো লাভ কৰিব পাৰি। কিন্তু মনত ৰাখিব যে যদি আপোনাৰ সত্তুৰ প্ৰতি কোনো ধৰণৰ এলাৰ্জী আছে, তেন্তে সেৱন নকৰিব।
সত্তুৰ অন্যান্য উপকাৰ :
সত্তু সেৱন কৰিলে শৰীৰত শীতলতা পোৱা যায়। লগতে গৰম আৰু সূৰ্য্যৰ আঘাতৰ পৰা ৰক্ষা কৰাত সহায় কৰে।
ৰাতিপুৱা খালী পেটত পানীৰ লগত মিহলি কৰি সত্টু পাউদাৰ সেৱন কৰিলে শৰীৰত আদ্ৰতা হৈ থাকে। ইয়াৰ বাবে শৰীৰত পানীৰ অভাৱ নহয়।
ৰাতিপুৱা খালী পেটত নিয়মিতভাৱে পানীত দ্ৰৱীভূত সত্টু সেৱন কৰিলে কোষ্ঠকাঠিন্য আৰু অন্যান্য পাচনতন্ত্ৰৰ সমস্যাৰ পৰা সকাহ পোৱা যায়।
সত্টুত কেলচিয়াম প্ৰচুৰ পৰিমাণে থাকে। ইয়াক সেৱন কৰিলে হাড়বোৰ শক্তিশালী হৈ উঠে আৰু হাড়ৰ লগত জড়িত সমস্যাৰ পৰা মুক্তি পাব পাৰি।
ৰাতিপুৱা খালী পেটত সাট্টু পানীয় সেৱন কৰিলে উচ্চ ৰক্তচাপ আৰু উচ্চ কলেষ্টেৰল হ্ৰাস কৰাত সহায়ক হয়। ইয়াৰ ফলত হৃদযন্ত্ৰ সুস্থ হৈ থাকে আৰু হৃদৰোগৰ সম্ভাৱনাও হ্ৰাস পাব পাৰে।
কফি সত্টু সেৱন কৰিলে উচ্চ তেজৰ চেনিৰ মাত্ৰা নিয়ন্ত্ৰণত অতি উপকাৰী বুলি প্ৰমাণিত । কিন্তু যদি আপোনাৰ সমস্যা বাঢ়িছে তেন্তে এনে পৰিস্থিতিত চিকিৎসকৰ লগত যোগাযোগ কৰিব লাগে।