By Good Assam
আয়ুৰ্বেদিক আৰু ঔষধি গুণৰ বাবে শাক-পাচলিৰ লগতে নহৰু ব্যৱহাৰ কৰা হয়। ই আপোনাৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে অতি উপকাৰী।
নহৰু স্বাস্থ্যৰ বাবে অতি উপকাৰী, যদিহে ইয়াক সঠিকভাৱে ব্যৱহাৰ কৰা হয়। খাদ্যত যোগ কৰিলে মছলাৰ সোৱাদ আৰু সুগন্ধি যথেষ্ট বৃদ্ধি পায়। নহৰুৰৰ আচাৰ আৰু চাটনি বনাইও মানুহে খায়। আয়ুৰ্বেদিক আৰু ঔষধি গুণৰ বাবে ই যুগ যুগ ধৰি পৰিচিত হৈ আহিছে। নহৰুতত প্ৰচুৰ পৰিমাণে ভিটামিন চি, ভিটামিন বি ৬, মেংগানিজ আৰু এন্টিঅক্সিডেন্ট থাকে। নহৰু সেৱন কৰিলে বহু ৰোগৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পাব পাৰি। আয়ুৰ্বেদ বিশেষজ্ঞ বাবা ৰামদেৱে জনোৱা মতে, নহৰুতো প্ৰদাহ নিবাৰণকাৰী গুণ থাকে।
(১) গাঁঠিৰ বিষৰ পৰা সকাহ পোৱা যায়
ঘিউত অকণমান ভাজি নহৰু খালে গাঁঠিৰ বিষ নিয়ন্ত্ৰণ হয়। নহৰু আৰু ঘিউৰ প্ৰদাহ নিবাৰণকাৰী গুণ আছে যিয়ে গাঁঠিৰ বিষ আৰু ফুলা নিয়ন্ত্ৰণ কৰে। একে সময়তে নহৰু সেৱন কৰিলে বাতবিষৰ বিষ নিৰাময় হয়। ঘিউ আৰু নহৰুৰ সংমিশ্ৰণ বাতবিষৰ ঔষধ।
(২) হৃদযন্ত্ৰ সুস্থ হৈ থাকে
নহৰু সেৱন কৰিলে বেয়া কলেষ্টেৰল নিয়ন্ত্ৰিত হয় আৰু হৃদৰোগ সুস্থ কৰি ৰাখে। নহৰু খালে কলেষ্টেৰল আৰু ট্ৰাইগ্লিচাৰাইড নিয়ন্ত্ৰিত হয় লগতে উচ্চ ৰক্তচাপ নাইকীয়া হ'য়।
(৩) হজম শক্তি উন্নত কৰে
ঘিউত অকণমান ভাজি নহৰু খালে বিষ ৰোগৰ পৰা সকাহ পোৱা যায়। ঘিউত ভজা নহৰু খালে হজম শক্তি সুস্থ হৈ থাকে। ইয়াক সেৱন কৰিলে গেছ, এচিডিটি আৰু বদহজম ৰোধ হয়। নহৰুত এন্টিঅক্সিডেন্ট আৰু এন্টিবেক্টেৰিয়েল গুণ থাকে।
(৪) শক্তি উন্নত কৰে
নহৰু আৰু ঘিউৰ সংমিশ্ৰণে শক্তিৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি কৰে। ঘিউ হৈছে এক উৎকৃষ্ট শক্তিৰ উৎস আৰু ইয়াক নহৰুৰ লগত মিহলাই খালে শৰীৰত অধিক শক্তি পোৱা যায়। ইয়াক সেৱন কৰিলে দুৰ্বলতা আৰু ক্লান্তিৰ পৰা উপশম পোৱা যায়। যৌন শক্তিও বঢ়ায়।
(৫) নহৰুৰ পাউডাৰ
নহৰু কম ৰ'দত শুকুৱাই একেবাৰে মিহিকৈ গুড়ি কৰি থব লাগে। বিভিন্ন ব্যঞ্জন আৰু খাদ্যত ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি।
ইয়াৰ লগতে এই গুড়িৰ আধা চামুচৰ লগত ২ চামুচ ( চাহ খোৱা চামুচ ) ঘিউৰ লগত মিহলি কৰি সামান্য গৰম কৰি খালে যৌন শক্তি বৃদ্ধি হ'য় আৰু কাহ-চৰ্দী, বাত-বিষ আদিৰ পৰাও সকাহ লাভ কৰে।