By Good Assam
কলৰ তেজস্ক্রিয়তা আছে বুলি বাতৰিত প্ৰকাশ পাইছে ৷ কল আমাৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে বিপদজনক নেকি? ইয়াৰ উত্তৰ জানিবলৈ পঢ়িব।
বিকিৰণ বা তেজস্ক্রিয়তা শুনি মানুহে ভায় অনুভৱ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে, আনহাতে কিছুমান মানুহে শুনিবলৈও ধেমেলীয়া বুলি ভাবে। কিন্তু প্ৰশ্ন হয় আমাৰ চৌপাশৰ বস্তুবোৰতো বিকিৰণ আছে নেকি? গতিকে উত্তৰটো হ’ল হয়। আনকি কলৰ তেজস্ক্রিয়তা থাকে, গতিকে ইয়াক খোৱাটো বিপদজনক নেকি? এই কথাও জনাম।
প্ৰথমে জানো আহক বিকিৰণ কি। বিকিৰণ হৈছে তৰংগ ৰূপত এটা বিন্দুৰ পৰা আন এটা বিন্দুলৈ যোৱা শক্তি।
আমি প্ৰতিদিনে ইয়াৰ সংস্পৰ্শলৈ আহিছো। মহাকাশ, শিল, মাটি, আমি উশাহ লোৱা বায়ু, আমাৰ খাদ্য আৰু পানী সকলো প্ৰাকৃতিক বিকিৰণ থাকে।
কল ইয়াৰ এক সাধাৰণ উদাহৰণ। কলত পটাছিয়ামৰ পৰিমাণ বেছি আৰু ইয়াৰ উপৰিও ই সামান্য তেজস্ক্রিয়। কিন্তু এই বিষয়ে আতংকিত হোৱাৰ প্ৰয়োজন নাই।
কলত এই পৰিমাণ ইমানেই কম যে ই আমাৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে ক্ষতিকাৰক নহয়। পটাছিয়ামৰ এটা সৰু অংশ তেজস্ক্রিয়, যাক পটাছিয়াম-৪০ বোলা হয়।
কল খালে মুঠ বিকিৰণৰ মাত্ৰা ০.০১ মিলিৰেম (০.১ মাইক্ৰ’চিভাৰ্ট) পোৱা যায়, যিটো অতি কম পৰিমাণ।
বিশেষজ্ঞসকলৰ মতে কল খালে স্বাস্থ্যৰ কোনো বিপদ নহয়, যদিও ইয়াত সামান্য পৰিমাণৰ তেজস্ক্রিয়তা থাকে।
গেছট্ৰিক থকা লোক সকলৰ বাবেহে ক্ষতিকাৰক। কাৰণ এই বিকিৰণে হাইড্ৰক্লৰিকৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি কৰে।
কলত পটাছিয়াম, ফাইবাৰ, ফ’লেট আৰু ভিটামিন চিৰ দৰে এন্টিঅক্সিডেন্ট থাকে যিয়ে হৃদযন্ত্ৰৰ বাবে ভাল। সেয়ে চিন্তাৰ কোনো কাৰণ নাই।