গৰমৰ দিন আহি আছে! ৰ’দত ওলাই গলেই মূৰৰ বিষ হয় নেকি? ইয়াৰ কাৰণ আৰু প্ৰতিৰোধৰ ব্যৱস্থা জানিবলৈ পঢ়িব।
( অপূৰ্ব দাস )
গৰমৰ দিনত বহুতৰে লগত এনেকুৱা হয় যে ৰ’দত ওলাই যোৱাৰ লগে লগে তেওঁলোকৰ মূৰৰ তীব্ৰ বিষ হ’বলৈ আৰম্ভ কৰে। এই বিষ ইমানেই তীব্ৰ যে দৈনন্দিন জীৱনৰ কামবোৰো সম্পন্ন কৰিব নোৱাৰে।
বহুতৰে ৰ’দত ওলাই যোৱাৰ লগে লগে মূৰৰ বিষ হ’বলৈ আৰম্ভ কৰে। গ্ৰীষ্মকালত উষ্ণতা বৃদ্ধিৰ বাবে মূৰৰ বিষৰ সমস্যাটো সাধাৰণ হৈ পৰে। ৰ’দত থাকিলে মূৰৰ বিষ তীব্ৰ হ’ব পাৰে আৰু দীৰ্ঘদিন ধৰি থাকিব পাৰে, যাৰ ফলত দৈনন্দিন কাম-কাজত প্ৰভাৱ পৰে।
গৰমত বা সূৰ্যৰ পোহৰত কিয় মূৰৰ বিষ হয়?
গৰম বা ৰ’দত মূৰৰ বিষ হোৱাটো সাধাৰণ কথা, কিন্তু ইয়াক আওকাণ কৰা উচিত নহয়। তীব্ৰ সূৰ্যৰ পোহৰ আৰু গৰমত শৰীৰৰ উষ্ণতা বৃদ্ধি পায়, যাৰ ফলত দেহত পানীৰ অভাৱ হ’ব পাৰে। ইয়াৰ ফলত মগজুৰ স্নায়ুত ৰক্তচাপ বৃদ্ধি হয় আৰু মূৰৰ বিষ আৰম্ভ হয়। এক গৱেষণাত (Sun-induced Headache, Mayo Clinic, 2022) কোৱা হৈছে যে ৰ’দত অত্যধিক সময় কটালে ‘গৰমৰ ফলত হোৱা মূৰৰ বিষ’ আৰু মাইগ্ৰেইনৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পায়।
হাইড্ৰেটেড হৈ থকাৰ গুৰুত্ব :
গৰমত প্ৰচুৰ পৰিমাণে পানী, নেমুৰ চৰ্বত, নাৰিকল পানী বা দৈ খাব লাগে। ফলৰ ৰসৰ পানীয়ই শৰীৰক হাইড্ৰেটেড আৰু শক্তিশালী কৰি ৰখাত সহায় কৰে। গৱেষণাৰ পৰা দেখা গৈছে যে ডিহাইড্ৰেচন মূৰৰ বিষৰ এটা প্ৰধান কাৰণ আৰু পৰ্যাপ্ত পৰিমাণে পানী গ্ৰহণ কৰিলে ৪৭% ক্ষেত্ৰত মূৰৰ বিষৰ তীব্ৰতা হ্ৰাস পায় ।
ৰ’দত ওলাই যোৱাৰ সময়ত মূৰটো ঢাকি ৰাখক বা ছাটি ব্যৱহাৰ কৰক :
গৰমত টুপী, স্কাৰ্ফ বা ছাতি ব্যৱহাৰ কৰক। দুপৰীয়া ১২ বজাৰ পৰা ৩ বজাৰ ভিতৰত ৰ’দৰ সংস্পৰ্শলৈ অহাৰ পৰা বিৰত থাকিব যাতে মূৰটো প্ৰত্যক্ষ সূৰ্য্যৰ পোহৰৰ সংস্পৰ্শলৈ নাযায়। এক অধ্যয়ন অনুসৰি মূৰটো ঢাকিলে শৰীৰৰ উষ্ণতা সুষম হৈ থাকে আৰু ছানষ্ট্ৰ’কৰ সম্ভাৱনা ৩০% হ্ৰাস পায়।
শীতল পৰিৱেশত সকাহ বিচাৰিব :
মূৰৰ বিষ হ’লে শীতল ঠাইলৈ গৈ চকু মুদি জিৰণি লওক আৰু কপালত ঠাণ্ডা পানীৰ লগাই ৰাখক। লগতে ঠাণ্ডা পানীত তিয়াই থোৱা কাপোৰ এখন বা কপাহৰ টুকুৰা চকুত ৰাখিব। গৱেষণাই নিশ্চিত কৰিছে যে ঠাণ্ডা কম্প্ৰেছে মাইগ্ৰেইন আৰু মূৰৰ বিষৰ তীব্ৰতাৰ পৰা তাৎক্ষণিকভাৱে সকাহ দিয়ে ।
সুষম খাদ্যৰ অৱদান :
সেউজীয়া শাক-পাচলি, ফল-মূল আৰু লঘু খাদ্য খাব লাগে। ভজা খাদ্য পৰিহাৰ কৰক। আইৰণ আৰু ভিটামিন বি সমৃদ্ধ খাদ্যই মূৰৰ বিষ প্ৰতিৰোধ কৰাত সহায় কৰে। নিউট্ৰিচন ৰিভিউজে কয় যে পুষ্টি আৰু মাইগ্ৰেইনৰ মূৰৰ বিষৰ মাজত গভীৰ সম্পৰ্ক আছে আৰু সুষম খাদ্যই মূৰৰ বিষ হ্ৰাস কৰা দেখা গৈছে। কিন্তু এনে ক্ষেত্ৰত চৰ্বি,তেল আৰু মচলা ত্যাগ কৰা উচিত।
যদি মূৰৰ বিষৰ লগত মূৰ ঘূৰোৱা, ভাগৰুৱা বা বমি হয় তেন্তে ই হিট ষ্ট্ৰ’কৰ লক্ষণ হ’ব পাৰে। এনে পৰিস্থিতিত তৎক্ষণাত চিকিৎসকৰ সৈতে যোগাযোগ কৰক। গৰমৰ দিনত শৰীৰ আৰু মনক শীতল কৰি ৰখাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। ইয়াৰ বাবে খাদ্য আৰু দৈনন্দিন কাম-কাজ পৰিচালনা কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। দৈৰ পানী, নাৰিকল পানী আৰু ৰসাল ফল সেৱন কৰিলে উপকাৰী। ৰাতি সোনকালে শুই আৰু ৰাতিপুৱা সোনকালে সাৰ পালে বহু সমস্যা আঁতৰে , যাৰ ফলত হৰম’নৰ ভাৰসাম্যহীনতা ৰোধ হয় আৰু কিছুমান সমস্যা নিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰে।