গাহৰিৰ মাংস খোৱাটো লিভাৰৰ বাবে ক্ষতিকাৰক ! ইয়াৰ বিষয়ে জানিবলৈ পঢ়িব।
( অপূৰ্ব দাস )
আজিৰ পৰিৱৰ্তিত জীৱনশৈলী আৰু খাদ্যৰ বৈচিত্ৰ্যৰ বাবে মানুহে বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ নিৰামিষ আহাৰ খাদ্য তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিছে। গাহৰিৰ মাংসও এনেকুৱা এবিধ মাংস যিটো পৃথিৱীৰ বহু ঠাইত খায় । কিন্তু স্বাস্থ্যৰ বাবে বিশেষকৈ যকৃতৰ বাবে নিৰাপদ নেকি? এই প্ৰশ্নৰ উত্তৰ জনাৰ আগতে আমি বুজিব লাগিব যে আমাৰ শৰীৰত যকৃতৰ ভূমিকা কি আৰু গাহৰিৰ মাংসত কি কি উপাদান পোৱা যায়।
এই লেখাটোত বিতংভাৱে আলোচনা কৰিম যে গাহৰিৰ মাংস যকৃতৰ বাবে কেনেদৰে ক্ষতিকাৰক হ’ব পাৰে, কোনবোৰ পৰিস্থিতিত ইয়াৰ সেৱন পৰিহাৰ কৰিব লাগে আৰু যদি ইয়াক গ্ৰহণ কৰিব লাগে, তেন্তে কি কি কথা মনত ৰখাটো প্ৰয়োজনীয়।
যকৃতৰ ভূমিকা: যকৃত হৈছে শৰীৰৰ এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ অংগ যিয়ে কেইবাটাও কাম কৰে:
• খাদ্য হজম কৰাত সহায় কৰে
• তেজৰ পৰা বিষাক্ত পদাৰ্থ আঁতৰায়
• চৰ্বি, কাৰ্বহাইড্ৰেট আৰু প্ৰটিন বিপাকীয় ক্ৰিয়া কৰে
• পিত্ত উৎপন্ন কৰে যিয়ে পাচনত সহায় কৰে
• শক্তি হিচাপে গ্লাইক’জেন সংৰক্ষণ কৰে
যকৃত আমাৰ শৰীৰৰ ফিল্টাৰ। যকৃত স্বাস্থ্যকৰ নহ’লে সমগ্ৰ শৰীৰৰ কাম-কাজত প্ৰভাৱ পৰে। গতিকে যকৃতত অতিৰিক্ত চাপ দিয়া খাদ্য পৰিহাৰ কৰিব লাগে।
গাহৰিৰ মাংসত পোৱা উপাদানসমূহ:
• গাহৰিৰ মাংসত তলত দিয়া কিছুমান উপাদানসমূহ পোৱা যায়:
• উচ্চমানৰ প্ৰটিন
• ভিটামিন বি ১ (থাইয়ামিন), বি ৬, বি ১২
• লো
• জিংক
• চেলেনিয়াম
• সংপৃক্ত চৰ্বি ( লিভাৰৰ বাবে ক্ষতিকাৰক )
• কলেষ্টেৰল ( লিভাৰ, হাইপ্ৰেচাৰ, হৃদয় ৰোগ, ডায়েবেটিচ আদিৰ বাবে অতি ক্ষতিকাৰক)
যদিও গাহৰিৰ মাংসত প্ৰটিন আৰু কিছু ভিটামিনৰ উত্তম উৎস, তথাপিও ইয়াত অধিক পৰিমাণৰ চেচুৰেটেড ফেট আৰু কলেষ্টেৰল থাকে। এইবোৰ যকৃতৰ বাবে ক্ষতিকাৰক । সেয়েহে বিশেষ চিন্তাৰ বিষয় হৈ পৰে।
👉 গাহৰিৰ মাংস আৰু যকৃতৰ স্বাস্থ্যৰ প্ৰভাৱঃ
১/ ফেটি লিভাৰ ৰোগ
গাহৰিৰ মাংস বিশেষকৈ প্ৰচেছড গাহৰিৰ মাংসত প্ৰচুৰ পৰিমাণে সংপৃক্ত চৰ্বি থাকে। এনে চৰ্বিযুক্ত মাংস নিয়মীয়াকৈ অধিক পৰিমাণে সেৱন কৰিলে যকৃতত চৰ্বি জমা হোৱা বৃদ্ধি পায় । এই অৱস্থাক নন-এলকহলিক ফেটি লিভাৰ ডিজিজ (NAFLD) বুলি কোৱা হয়।
এন এ এফ এল ডি ক্ৰমান্বয়ে লিভাৰ ফাইব্ৰ’ছিছ, চিৰ’ছিছ আনকি যকৃতৰ বিকলতালৈও আগবাঢ়িব পাৰে।
২/ প্ৰদাহ
বিশেষকৈ গাহৰিৰ মাংসত পোৱা কিছুমান উপাদানে, বিশেষকৈ যেতিয়া ইয়াক সঠিকভাৱে ৰন্ধা বা প্ৰক্ৰিয়াকৰণ কৰা নহয়, তেতিয়া যকৃতত প্ৰদাহ হ’ব পাৰে। যকৃতত প্ৰদাহ হোৱাৰ অৰ্থ হ’ল ই নিজৰ স্বাভাৱিক কাম সঠিকভাৱে কৰিবলৈ সক্ষম নহয়।
যদি প্ৰদাহ দীৰ্ঘদিন ধৰি থাকে তেন্তে যকৃতৰ কোষবোৰ ধ্বংস হ’বলৈ আৰম্ভ কৰে।
৩/ উচ্চ কলেষ্টেৰল আৰু যকৃতত প্ৰভাৱ
গাহৰিৰ মাংস বেছিকৈ সেৱন কৰিলে শৰীৰত এল ডি এল (বেয়া কলেষ্টেৰল) বৃদ্ধি পায়। ইয়াৰ ফলত যকৃতে অতিৰিক্ত কলেষ্টেৰল প্ৰক্ৰিয়াকৰণ কৰে, যাৰ ফলত যকৃতৰ ওপৰত চাপ বৃদ্ধি পায়। দীৰ্ঘকালীনভাৱে এই অৱস্থাই যকৃতৰ কাৰ্য্যক্ষমতা ক্ষতিগ্ৰস্ত কৰে ।
৪/ বিষাক্ত পদাৰ্থ জমা হোৱা
বিশেষকৈ জন্তুটোৱে উপযুক্ত খাদ্য আৰু পৰিষ্কাৰ পৰিৱেশ নাপালে তাৰ দেহৰ মাংসত বিষাক্ত পদাৰ্থ শোষণ কৰে। যদি গাহৰিৰ মাংস পৰিষ্কাৰ বা ভালদৰে ৰন্ধা নহয় তেন্তে ই ট্ৰাইচিনেলা আদি পৰজীৱী আৰু অন্যান্য ক্ষতিকাৰক বেক্টেৰিয়াৰ দ্বাৰা সংক্ৰমিত হ’ব পাৰে।
এই বেক্টেৰিয়াই লিভাৰৰ ক্ষতি কৰিবলৈ ধৰে, যাৰ ফলত লিভাৰ ক্লান্তি আৰু ক্ষতিসাধন হ’ব পাৰে।
৫/ এন্টিবায়টিক আৰু হৰম’নৰ প্ৰভাৱ
আজিকালি ব্যৱসায়িক পৰিসৰত পালন কৰা গাহৰিবোৰক প্ৰায়ে এন্টিবায়টিক আৰু বৃদ্ধি হৰম’ন দিয়া হয়। এই পদাৰ্থবোৰৰ অৱশিষ্ট মাংসত থাকে। আমি যেতিয়া এনে মাংস সেৱন কৰো তেতিয়া ই যকৃতত বিষাক্ত পদাৰ্থৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি কৰে।
লিভাৰে এই অবাঞ্চিত পদাৰ্থবোৰ আঁতৰাবলৈ অধিক কষ্ট কৰিবলগীয়া হয়, যাৰ ফলত ইয়াৰ কাৰ্য্যক্ষমতাত নেতিবাচক প্ৰভাৱ পৰে।
👉 কোনে বিশেষ সাৱধানতা অৱলম্বন কৰিব লাগে?
• Fatty Liver ৰোগী:
যদি ইতিমধ্যে চৰ্বিযুক্ত যকৃতৰ সমস্যা হৈছে তেন্তে গাহৰিৰ মাংস সম্পূৰ্ণৰূপে পৰিহাৰ কৰাটো ভাল।
• ডায়েবেটিছ ৰোগী:
ডায়েবেটিছ ৰোগীৰ বাবে চেচুৰেটেড ফেট আৰু কলেষ্টেৰল সমৃদ্ধ খাদ্য ক্ষতিকাৰক, যাৰ ফলত লিভাৰত অতিৰিক্ত চাপ পৰে।
• উচ্চ কলেষ্টেৰল থকা লোক:
গাহৰিৰ মাংসৰ বাবে এনে লোকৰ অৱস্থা বেয়া হ’ব পাৰে।
• মদ্যপান কৰা: যদি আপুনি ইতিমধ্যে মদ্যপান কৰে তেন্তে গাহৰিৰ মাংসই আপোনাৰ যকৃতৰ সমস্যা আৰু অধিক ভয়াৱহ কৰি তুলিব পাৰে।
👉 সেৱন কৰিবলগীয়া হ'লে কেনেকৈ সেৱন কৰিব?
যদি আপুনি গাহৰিৰ মাংস খায় তেন্তে তলত দিয়া কথাবোৰ মনত ৰাখিব:
• কম পৰিমাণে সেৱন কৰক। সপ্তাহত এবাৰতকৈ বেছি খাব নালাগে।
• সাধাৰণ গাহৰিৰ মাংস বাছি লওক, প্ৰক্ৰিয়াকৃত নহয়। বেকন, চচ্চেজ, হাম এৰক।
• ভাল উৎসৰ পৰা কিনিব। য’ত এন্টিবায়টিক আৰু হৰম’ন ব্যৱহাৰ কৰা নহয়।
• ভালদৰে ৰান্ধিব। কমেও ৭৫ ডিগ্ৰী চেলছিয়াছত ভালদৰে সিজাই খাব লাগে যাতে বেক্টেৰিয়া আৰু পৰজীৱী নিধন হয়।
• সুষম খাদ্য গ্ৰহণ কৰক। শাক-পাচলি, ফল-মূল আৰু গোটা শস্যৰ সৈতে সুষম আহাৰ গ্ৰহণ কৰক যাতে যকৃতৰ ওপৰত চাপ কম হয়।
যদি আপুনি যকৃতৰ স্বাস্থ্যৰ যত্ন ল’ব বিচাৰে, তেন্তে গাহৰিৰ মাংসৰ পৰিৱৰ্তে তলত দিয়া বিকল্পসমূহ বাছি ল’ব পাৰে:
• মাছ খাব পাৰে : ওমেগা-৩ ফেটি এচিডযুক্ত, যকৃতৰ বাবে উপকাৰী।
• ঘৰুৱা কুকুৰা: কুকুৰাৰ মাংসৰ ছাল নোহোৱাকৈ খালে যকৃতত ইয়াৰ প্ৰভাৱ কম।
• কণী: কম পৰিমাণে খাব। প্ৰটিনৰ ভাল উৎস।
যকৃত সুস্থ কৰি ৰাখিব বিচাৰিলে গাহৰিৰ মাংস কমকৈ সেৱন কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। সুষম খাদ্য, নিয়মীয়া ব্যায়াম, মদ্যপান নকৰা আৰু হাইড্ৰেচন যকৃতৰ সুস্বাস্থ্যৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ।
মনত ৰাখিব: যকৃতৰ অবিহনে জীৱন সম্ভৱ নহয়, গতিকে ইয়াক ৰক্ষা কৰাটো আমাৰ অগ্ৰাধিকাৰ হোৱা উচিত।