কল পচলা খোৱাৰ আচৰিত উপকাৰ জানিবলৈ পঢ়িব।
( অপূৰ্ব দাস )
কলৰ গছ যিমান উপযোগী সিমানেই ইয়াৰ পচলাও সমানেই উপকাৰী, যিটো মানুহে সাধাৰণতে পেলাই দিয়ে। কিন্তু আয়ুৰ্বেদ আৰু পৰম্পৰাগত চিকিৎসাত কলৰ কাণ্ডক ছুপাৰফুড বুলি গণ্য কৰে । ইয়াত প্ৰচুৰ পৰিমাণে আঁহ, পটাছিয়াম, আইৰণ, আৰু বহুতো ঔষধি গুণ থাকে যিয়ে শৰীৰক বহুতো গুৰুতৰ ৰোগৰ পৰা ৰক্ষা কৰে। কল পচলা খালে কোনবোৰ ৰোগ নিৰাময় হয় আৰু ইয়াৰ স্বাস্থ্যৰ কি কি উপকাৰিতা আছে জানো আহক।
(১) বৃক্কৰ পাথৰৰ পৰা সকাহ
কল পচলাৰ ৰস বৃক্কৰ পাথৰ আঁতৰোৱাত অতি সহায়ক হয়। ই প্ৰস্ৰাৱৰ ঔষধ, যাৰ ফলত প্ৰস্ৰাৱৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি পায় আৰু প্ৰস্ৰাৱৰ সহায়েৰে সৰু সৰু পাথৰ ওলাই যায়।
দেহত ইউৰিক এচিড বাঢ়িলেও কল পচলাৰ ৰস বা তৰকাৰী খাব লাগে।
ব্যৱহাৰ: প্ৰতিদিনে পুৱা খালী পেটত ১-২ কাপ কল পচলাৰ ৰস খালে পাথৰৰ সমস্যাত যথেষ্ট সকাহ পোৱা যায়।
(২) প্ৰস্ৰাৱৰ সমস্যাত উপকাৰী
যদি আপুনি প্ৰস্ৰাৱত জ্বলা-পোৰা অনুভৱ কৰে, বাৰে বাৰে প্ৰস্ৰাৱ কৰে, বা সংক্ৰমণ হয়, তেন্তে কল পচলাৰ ৰস খোৱাটো এক ঔষধ। ই প্ৰস্ৰাৱ নলী পৰিষ্কাৰ কৰি শৰীৰৰ পৰা বিষাক্ত উপাদান আঁতৰাই পেলায়।
উপকাৰ: প্ৰস্ৰাৱত জ্বলা-পোৰা, সংক্ৰমণ আৰু বাৰে বাৰে প্ৰস্ৰাৱ কৰা সমস্যাত ই উপকাৰী।
(৩) মেদবহুলতা হ্ৰাস কৰাত সহায়ক
কল পচলাত দ্ৰৱণীয় আৰু অদ্ৰৱণীয় আঁহ থাকে যিয়ে পাচন শক্তি উন্নত কৰে আৰু পেটটো দীৰ্ঘদি সময়লৈকে ভৰি থকা অনুভৱ কৰে। ইয়াৰ ফলত অধিক খাদ্য খোৱাৰ ইচ্ছা কমি যায়, আৰু লাহে লাহে ওজন কমি যায়।
ৰাতিপুৱা বা দুপৰীয়া কল পচলাৰ জোল বা ৰস খাব লাগে। ইয়াৰ ফলত চৰ্বিৰ বিপাকীয় ক্ৰিয়াও দ্ৰুত হয়।
(৪) পাচনতন্ত্ৰ সুস্থ কৰি ৰাখে
ইয়াত প্ৰচুৰ পৰিমাণে আঁহ থাকে, যাৰ ফলত কোষ্ঠকাঠিন্য, গেছ, বদহজম আৰু এচিডিটিৰ সমস্যা দূৰ হয়। ই অন্ত্ৰ পৰিষ্কাৰ কৰে আৰু হজম শক্তি উন্নত কৰে।
ঘৰুৱা উপায়ঃ কল পচলাৰ এবিধ পাচলি ৰান্ধি সপ্তাহত ২-৩ বাৰ খালে হজম শক্তি ভাল হয়।
(৫) তেজৰ চেনি নিয়ন্ত্ৰণ কৰে (ডায়েবেটিছৰ বাবে উপকাৰী)
ইয়াৰ গ্লাইচেমিক সূচকাংক কম যাৰ বাবে চেনি লাহে লাহে নিৰ্গত হয় আৰু তেজত চেনিৰ পৰিমাণ নিয়ন্ত্ৰণত থাকে।
ডায়েবেটিছ ৰোগী: নিয়মিতভাৱে কল পচলাৰ জোল বা চালাড সেৱন কৰিলে তেজৰ চেনিৰ পৰিমাণ নিয়ন্ত্ৰণত থাকে।
(৬) ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণ কৰে
পটাছিয়ামৰ প্ৰচুৰ পৰিমাণে থকাৰ বাবে ই উচ্চ ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণ কৰি হৃদযন্ত্ৰক সুস্থ কৰি ৰাখে।
উপকাৰ: উচ্চ বি পি থকা ৰোগীয়ে কল পচলাৰ ৰস খাব লাগে, ই ৰক্তবাহী নলী শিথিল কৰে।
(৭) বিষমুক্ত কৰে (শৰীৰ পৰিষ্কাৰ কৰে)
শৰীৰৰ ভিতৰৰ পৰা বিষাক্ত উপাদান আঁতৰোৱাত ই সহায়ক। যকৃতৰ বিষমুক্ত কৰি ছালৰ জিলিকনি বৃদ্ধি কৰে।
উপকাৰ: ছালৰ সমস্যা যেনে পিম্পল, দাগ, ফ্ৰেকলৰ পৰা সকাহ দিয়ে।
(৮) ৰক্তহীনতাত উপকাৰী
ইয়াত আইৰণ আৰু ভিটামিন বি ৬ থাকে, যিয়ে শৰীৰত হিম’গ্লবিন বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰে। বিশেষকৈ মহিলাৰ বাবে ই উপকাৰী।
বিশেষ পৰামৰ্শ: কিশোৰী আৰু গৰ্ভৱতী মহিলাই নিয়মিতভাৱে ইয়াক সেৱন কৰিব লাগে।
(৯) যকৃত শক্তিশালী কৰে
কলৰ কাণ্ড বা পচলাই যকৃতৰ কাৰ্য্যক্ষমতা উন্নত কৰে আৰু চৰ্বিযুক্ত যকৃতৰ সমস্যা হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে। ই যকৃত সক্ৰিয় কৰি বিষাক্ত পদাৰ্থ আঁতৰায়।
ব্যৱহাৰঃ কল পচলাৰ ৰস খালী পেটত খালে যকৃত মজবুত হয়।
(১০) বাতবিষ আৰু প্ৰদাহৰ পৰা উপশম
ইয়াত উপস্থিত থকা প্ৰাকৃতিক প্ৰদাহ নিবাৰণকাৰী উপাদানে শৰীৰৰ গাঁঠিৰ প্ৰদাহ কমায় আৰু বাতবিষৰ দৰে সমস্যাৰ পৰা সকাহ দিয়ে।
ঘৰুৱা উপায়ঃ বাতবিষ ৰোগীৰ বাবে কল পচলাৰ জোল বা তৰকাৰী উপকাৰী।
◽কল পচলা কেনেকৈ খাব?
ব্যৱহাৰৰ পদ্ধতি
(১) ৰসঃ কলৰ কাণ্ড মিক্সাৰত পানীৰে পিহি চেকি লৈ ৰস উলিয়াই লওক আৰু খাওক।
(২) তৰকাৰী : সৰু সৰুকৈ কাটি লঘুকৈ উতলাই মছলা দি তৰকাৰী বনাওক।
(৩) চূপ: সিজোৱা পচলাত আদা, হালধি, নিমখ আৰু সোৱাদ যুক্ত খাদ্য মিহলাই দি সিজাই লওক।
(৪) চালাডঃ কেঁচা কণ্ড মিহিকৈ কাটি নেমু আৰু নিমখৰ সৈতে খাব পাৰে।
মন কৰিবলগীয়া কথাবোৰ:
• গৰ্ভৱতী মহিলা বা বিশেষ ঔষধ সেৱন কৰা লোকে সেৱনৰ পূৰ্বে চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ ল’ব লাগে।
• কেৱল সতেজ কলৰ কাণ্ড খাব লাগে, বাহি হ’লে ইয়াৰ পুষ্টিকৰ উপাদান কমি যায়।
• অতিৰিক্তভাৱে সেৱন কৰিলে কিছুমান মানুহৰ ডায়েৰিয়া বা পেটৰ বিষ হ’ব পাৰে, গতিকে ইয়াক সুষম পৰিমাণে গ্ৰহণ কৰক।
কল পচলা এবিধ প্ৰাকৃতিক ঔষধ যিয়ে বহু ৰোগৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াত সহায় কৰে। আয়ুৰ্বেদত ইয়াক বিশেষ স্থান দিয়া হৈছে আৰু ই শৰীৰক ভিতৰৰ পৰা সুস্থ কৰি ৰখাৰ সস্তা আৰু ফলপ্ৰসূ উপায়। যদি আপুনিও শাৰীৰিক সমস্যাৰ সৈতে যুঁজি আছে, তেন্তে নিশ্চিতভাৱে কলৰ কাণ্ড আপোনাৰ খাদ্যত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব পাৰে।