শ্ৰেষ্ঠ ৰন্ধন তেল: আমি এদিনত কিমান তেল খোৱা উচিত? এই তেলে আপোনাক হৃদৰোগ আৰু উচ্চ কলেষ্টেৰলৰ পৰা ৰক্ষা কৰিব
অপূৰ্ব দাস
কলেষ্টেৰল নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ আৰু বহুতো হৃদৰোগ আঁতৰাই ৰাখিবলৈ আপোনাৰ খাদ্য স্বাস্থ্যসন্মত হোৱাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু ইয়াৰ বাবে আপোনাৰ ৰন্ধন তেল বিশুদ্ধ হ’ব লাগে। কাৰণ আপোনাৰ বেয়া খাদ্যই আপোনাক বহুতো গুৰুতৰ ৰোগৰ কাষ চপাই নিয়ে। সেয়েহে খোৱা-বোৱাৰ ক্ষেত্ৰত সাৱধান হওক।
শ্ৰেষ্ঠ ৰন্ধন তেল: আজিকালি বজাৰত বিভিন্ন ধৰণৰ ৰন্ধন তেল পোৱা যায়, ইয়াৰে কিছুমানে হয় আপোনাৰ কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি কৰিছে নহয় হৃদযন্ত্ৰৰ সমস্যাৰ সৃষ্টি কৰিছে। এনে পৰিস্থিতিত আমি ৰাতিপুৱা আৰু গধূলি খাদ্যত ব্যৱহাৰ কৰা তেল বিশুদ্ধ আৰু স্বাস্থ্যকৰ হ’ব লাগে। ৰন্ধা-বঢ়াৰ বাবে আপুনি সৰিয়হৰ তেল ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে, কাৰণ ইয়াত মনোচেচুৰেটেড ফেট পোৱা যায় যি হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে ভাল , কিন্তু অধিক নহয়। ইয়াৰ উপৰিও ৰন্ধা-বঢ়াৰ বাবে অলিভ অইল আৰু দেশী ঘিউও ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি।
ৰন্ধা-বঢ়াত তেলৰ বহুল ব্যৱহাৰ হয়। তেল অবিহনে খাদ্যত সোৱাদ যোগ কৰিব নোৱাৰি। আপুনি নিশ্চয় প্ৰায়ে শুনিছে ‘তেল কম পৰিমাণে ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে’, ‘অত্যধিক তেল স্বাস্থ্যৰ বাবে ক্ষতিকাৰক’। গতিকে ৰন্ধা-বঢ়াত কম তেল ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আপুনি ননষ্টিক বাচন ব্যৱহাৰ কৰে। কিন্তু হয়তো আপুনি নাজানে যে উপযুক্ত পৰিমাণত তেল ব্যৱহাৰ কৰাটোও আপোনাৰ বাবে উপকাৰী। প্ৰয়োজনীয় পৰিমাণৰ তেল ব্যৱহাৰ কৰিলে হৃদযন্ত্ৰৰ বাবে উপকাৰী। কিন্তু কোনটো তেল ব্যৱহাৰ কৰাটো আপোনাৰ বাবে উপকাৰী সেইটোও মনত ৰাখিব লাগিব। গতিকে খাদ্যৰ সোৱাদ অধিক বৃদ্ধিৰ বাবে কোনবোৰ তেল ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে আপোনালোকক জনাম। গতিকে ১১ টা উত্তম তেলৰ বিষয়ে জানো আহক -
এই ১১ বিধ তেল স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী-
১/ আঙুৰ গুটিৰ তেল:
আঙুৰৰ গুটিৰ পৰা তৈয়াৰী তেলৰ ব্যৱহাৰ অতি উপকাৰী। ইয়াত থকা সংপৃক্ত চৰ্বিৰ বাবে আপুনি বহু ৰোগৰ পৰা সুৰক্ষিত হৈ থাকে। আঙুৰৰ তেল খাদ্যত সেৱন কৰিলে চকুৰ বিষ কমি যায় আৰু চকু আৰু ছালৰ ৰোগৰ পৰাও ৰক্ষা কৰাত সহায় কৰিব পাৰে।
২) তিল তেলৰ উপকাৰিতা-
তিলৰ তেল খাবলৈ সুস্বাদু। তিল তেলে বহু ৰোগৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ ক্ষমতা প্ৰদান কৰে। ডায়েবেটিছ ৰোগীৰ বাবে তিলৰ তেল অতি উপকাৰী। তিল তেলৰ সহায়ত আপুনি বহুতো ৰোগ যেনে ৰক্তহীনতা, কেন্সাৰ, মানসিক চাপ আৰু ডায়েবেটিছ আদিৰ পৰা সুৰক্ষিত থাকিব পাৰে।
৩) এভোকেডো তেল :
এভোকেডো তেলত প্ৰচুৰ পৰিমাণে ভিটামিন থাকে। এই তেল বেছিভাগেই ঔষধ আৰু খাদ্যৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হয়। এভোকেডো ফলৰ পৰা এভোকেডো তেল নিষ্কাশন কৰা হয়। বহিঃৰাজ্যত এভোকেডো ফলৰ খেতি কৰা হয়। এই তেলত ভিটামিন আৰু এন্টিঅক্সিডেন্টৰ উপস্থিতিৰ বাবে ই ছালৰ ৰোগ নিৰাময়ত সহায় কৰে। এই তেল ব্যৱহাৰ কৰিলে মেদবহুলতা, বাতবিষ আৰু ফুলাৰ সমস্যাৰ পৰা সকাহ পাব পাৰি।
৪) চাউল বা ধানৰ তেল :
চাউলৰ পৰা তৈয়াৰী তেল স্বাস্থ্যৰ বাবে অতি উপকাৰী বুলি গণ্য কৰা হয়। এই তেলত ভিটামিন ই আৰু এন্টিঅক্সিডেন্ট পোৱা যায়, যিয়ে কলেষ্টেৰল ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰে। এই তেল ৰন্ধা-বঢ়াত ব্যৱহাৰ কৰা হয়। চাউলৰ পৰা তৈয়াৰী তেল জাপান আৰু চীনত ব্যৱহাৰ কৰে। এই তেলত অৰাইজানল থাকে বাবে ই স্বাস্থ্যকৰ।
৫) অলিভ বা জলফাইৰ তেল-
অলিভ অইল ব্যৱহাৰ কৰিলে বহু ৰোগৰ পৰা হাত সাৰিব পাৰি। উচ্চ বি পি থকা লোকৰ বাবে ই উপকাৰী, কাৰণ ই চেনিৰ মাত্ৰা আৰু বেয়া চৰ্বি হ্ৰাস কৰাত উপকাৰী। জলফাইৰ তেল স্বাস্থ্যৰ বাবে অতি উপকাৰী। সৰু ল’ৰা-ছোৱালীৰ মালিচতো অলিভ অইল ব্যৱহাৰ কৰা হয়। জলফাই তেলে হতাশা, কেন্সাৰ আৰু ডায়েবেটিছ নিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰে।
৬) সূৰ্য্যমুখী তেল:
সূৰ্য্যমুখী তেলত ভিটামিন ই প্ৰচুৰ পৰিমাণে পোৱা যায়। ইয়াৰ ফলত চৰ্বি নাবাঢ়ে আৰু হৃদযন্ত্ৰ সুস্থ হৈ থাকে। কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা হ্ৰাস কৰাৰ লগতে খাদ্যৰ সোৱাদ বৃদ্ধিৰ কামো কৰে। কিন্তু ৰিফাইন কৰা তেল নাখাব।
৭) নাৰিকল তেল:
নাৰিকল তেল ৰন্ধা-বঢ়াৰ লগতে স্বাস্থ্যৰ বাবেও ব্যৱহাৰ কৰা হয়। নাৰিকল তেল পাচনতন্ত্ৰৰ বাবেও ভাল বুলি বিবেচিত হয়।
৮) বাদামৰ তেল:
বাদাম খোৱাটো স্বাস্থ্যৰ বাবে অতি উত্তম বুলি গণ্য কৰা হয়, একেদৰে বাদামৰ তেল স্বাস্থ্যৰ বাবেও উপকাৰী। বাদামত ভিটামিন আৰু খনিজ পদাৰ্থ প্ৰচুৰ পৰিমাণে থকাৰ বাবে শৰীৰে শক্তি লাভ কৰে। হৃদযন্ত্ৰ, ছাল আৰু কৰ্কট ৰোগৰ বাবে বাদামৰ তেল উপকাৰী।
৯/ সৰিয়হ তেল:
সৰিয়হৰ তেলক মিঠা তেল বুলিও জনা যায়। ভাৰতৰ অধিকাংশ লোকে ৰন্ধা-বঢ়াৰ বাবে সৰিয়হৰ তেল ব্যৱহাৰ কৰে। সৰিয়হৰ তেল অতি পুষ্টিকৰ তেল বুলি গণ্য কৰা হয়। সৰিয়হৰ তেলৰ গৰম প্ৰভাৱ থাকে। সেয়েহে এই তেল শীতকালত বেছি ব্যৱহাৰ কৰা হয়। সৰিয়হৰ তেলে শৰীৰক এলাৰ্জীৰ পৰা ৰক্ষা কৰাত সহায় কৰে।
১০) মাটিমাহৰ তেল :
পৰীক্ষাৰ দ্বাৰা প্ৰমাণিত যে এই তেল স্বাস্থ্যৰ বাবে অতি উত্তম। এই তেলে যৌন ক্ষমতা অতুত ৰাখে। সোনকালে বৃদ্ধ অৱস্থা আহিবলৈ নিদিয়ে। এই তেলে হৃদয় ৰোগ হোৱাত বাধা দিয়ে।
১১) তিচি তেল :
তিচি তেল শীতল। সেয়েহে এই তেল হৃদৰোগী সকলৰ বাবে ভাল। তিচি তেলে সৌচ টান হোৱা ৰোগ দূৰ কৰে । ডায়েবেটিছ আৰু কৰ্কট ৰোগীৰ বাবেও ই উপকাৰী।
শেষত মনত ৰাখিবলগীয়া কথা :
ওপৰত উল্লেখিত প্ৰতিবিধ তেলেই উপকাৰী। কিন্তু উপকাৰী বুলি আপুনি লগাতকৈ অধিক নাখাব। অত্যধিক খোৱাতো যিকোনো ক্ষেত্ৰতে ক্ষতিকাৰক।
আমি সদায় মিহলি নথকা আৰু Cold Pressed তেলহে খোৱা উচিত। মিহলি আৰু ৰিফাইন তেল আমাৰ হৃদয়ৰ বাবে ক্ষতিকাৰক।
লগতে ১০০ গ্ৰামৰ তেলত Trans Fat শূণ্য থকা, Saturated fat 5/6 গ্ৰামতকৈ বেচি নথকা আৰু ভিটামিন E যুক্ত তেল খোৱা উচিত।
এনে তেলে হৃদয়ৰ ক্ষতি নকৰে।
যদিহে আপুনি প্ৰতিদিনে ব্যায়াম নকৰে তেন্তে হৃদৰোগ হোৱাৰ আশঙ্কা থাকে।
বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ মতে এজন সুস্থ মানুহে দিনত কিমান তেল , নিমখ আৰু চেনি খাব লাগে?
যদি আপুনি বা আপোনাৰ পৰিয়ালৰ কোনোবাই ওজন কমাবলৈ ডায়েট কৰি আছে বা ওজন কমাবলৈ চেষ্টা কৰিছে, তেন্তে তেওঁ আৰু কম তেল খাব লাগে। এই সময়ছোৱাত ডায়েটিং কৰা ব্যক্তিজনে এদিনত ৩ চামুচতকৈ কম তেল ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিব লাগে। একে সময়তে যদি কোনো ব্যক্তি হৃদৰোগী হয় তেন্তে তেওঁও কম তেল খাব লাগে আৰু তেওঁ ২ চামুচতকৈ বেছি তেল খাব নালাগে। ইয়াৰ উপৰিও আন ৰোগীয়েও কম তেল ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে আৰু তেলৰ সন্দৰ্ভতো চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ ল’ব লাগে।
বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ তথ্য অনুসৰি এজন সুস্থ মানুহে এদিনত সৰ্বাধিক ৪/৫ গ্ৰাম নিমখ সেৱন কৰিব লাগে। ইয়াতকৈ অধিক সেৱন কৰিলে স্বাস্থ্যৰ বাবে ভাল নহয়। একে সময়তে এদিনত মাত্ৰ ৫/৬ চামুচ চেনি খাব পাৰে । একে সময়তে ৪ চামুচতকৈ অধিক তেল সেৱন নকৰিব। ইয়াতকৈ বেছি চেনি, নিমখ আৰু তেল সেৱন কৰিলে স্বাস্থ্যৰ বাবে ক্ষতিকাৰক।