সাৱধান! এইসকল লোকৰ বাবে হালধি বিষাক্ত। হালধিৰ গুণ আৰু পাৰ্শ্বক্ৰিয়া জানিবলৈ পঢ়িব
অপূৰ্ব দাস
প্ৰথমে জানি লওক হালধিৰ উপকাৰ -
হালধিয়ে খাদ্যৰ সোৱাদ বৃদ্ধি কৰাই নহয়, বিভিন্ন শাৰীৰিক উপকাৰো লাভ কৰে। হলধিৰ কি কি উপকাৰিতা আছে জানো আহক -
১) ঘাঁ ভাল কৰে
যদি আপুনি সামান্য আঘাত পাইছে তেন্তে সেই ঠাইত লগে লগে হলধি লগাব লাগে। এনে কৰিলে আঘাতৰ পৰা তেজ ওলোৱা বন্ধ হয় আৰু ঘাও সোনকালে ভাল হয়। হলধিত ঘা সোনকালে ভাল হোৱাৰ গুণ আছে। আঘাতৰ জ্বলন আৰু বিষ কমোৱাতো ই সহায়ক।
২) হাত-ভৰিৰ বিষ নাইকিয়া কৰা
হালধিত থকা এন্টিচেপ্টিক আৰু এন্টিবায়টিক গুণে হাত-ভৰিৰ বিষৰ পৰা উপশম দিয়ে। কেতিয়াবা হাত-ভৰিৰ পৰা বিষ আৰম্ভ হয়, ঠাণ্ডা বতৰত এইটো প্ৰায়ে বেছি হয়। গতিকে এনে পৰিস্থিতিত আপুনি হলধি যুক্ত গাখীৰ সেৱন কৰিব লাগে। গৰম গাখীৰত হালধি মিহলাইও খাব পাৰে।
৩) তেজ বিশুদ্ধকৰণ
হালধি তেজ বিশুদ্ধকৰণকাৰী। দৈনিক হালধি সেৱন কৰিলে তেজত পোৱা বিষাক্ত উপাদান শৰীৰৰ পৰা আঁতৰি যায়। যাৰ বাবে তেজ পৰিস্কাৰ হয়। যেতিয়া তেজ গোটা হৈ পৰে তেতিয়া ধমনীত তেজৰ সোঁত কমি যায়। এনে সমস্যা হালধিয়ে দূৰ কৰে। ইয়াৰ উপৰিও ই হৃদযন্ত্ৰৰ সমস্যাৰ সৃষ্টি নকৰে।
৪) মজবুত হাড়
হালধিৰ গাখীৰ খালে হাড় মজবুত হয়। গাখীৰত কেলচিয়াম থাকে যিয়ে শৰীৰক শক্তিশালী কৰে আৰু হালধিত ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰা গুণ আছে। যিয়ে হাড়ৰ লগত জড়িত সমস্যা দূৰ কৰাত সহায় কৰে। ইয়াৰ ফলত অষ্টিঅ’পৰ’ছিছৰ সমস্যাও কমি যায়।
৫) কৰ্কট ৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰে
কেঁচা হালধিত কাৰকুমিন উপাদান পোৱা যায় যিয়ে কেন্সাৰ কোষৰ বৃদ্ধি ৰোধ কৰে। কেঁচা হালধিত কেন্সাৰ প্ৰতিৰোধী গুণ পোৱা যায়। কেঁচা হালধিত পুৰুষৰ প্ৰষ্টেট কেন্সাৰ আৰু মহিলাৰ স্তন কেন্সাৰ হ্ৰাস কৰাত সহায়ক। মন কৰিবলগীয়া যে কেঁচা হলধিয়ে কেন্সাৰৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস কৰে যদিও ইয়াক কেন্সাৰৰ নিৰাময় বুলি ক’ব নোৱাৰি।
৬) হজম শক্তি উন্নত কৰে
পাচনতন্ত্ৰৰ সমস্যা হ’লে কেঁচা হালধি খাব লাগে। হালধিত পোৱা কাৰকুমিনে পেট আৰু পাচনতন্ত্ৰৰ সমস্যা নিৰাময় কৰে। কাৰকুমিনত এন্টি-ইনফ্লেমেটৰী আৰু এন্টিঅক্সিডেন্ট থাকে যিয়ে হজম শক্তি বৃদ্ধি কৰে। ডায়েৰিয়া, বদহজম বা গেছ হ’লে কেঁচা হালধি পানীত সিজাই খাব লাগে।
৭) লিভাৰ সুস্থ হৈ থাকে
যকৃতৰ লগত জড়িত সমস্যা নহ'বলৈ কেঁচা হালধি উপকাৰী। কেঁচা হালধি আচাৰ, চাটনি বা আন কোনো ধৰণৰ ৰূপত সেৱন কৰক। ফেটি লিভাৰ ডিজিজ, লিভাৰ টক্সিচিটি, লিভাৰ চিৰ’ছিছ আদি ৰোগ নহ'বলৈ কেঁচা হালধি সেৱন কৰিব লাগে।
যকৃতৰ লগত জড়িত ৰোগত আক্ৰান্ত হৈ থকা ৰোগীয়ে হালধি খোৱাৰ আগতে চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ ল’ব লাগে।
সাৱধানতা: এজন সুস্থ মানুহে হালধি গ্ৰহণ কৰি থাকিলে লিভাৰৰ সমস্যা নহয়। যদিহে লিভাৰ ৰোগ বা জণ্ডিছ হৈ আছে তেন্তে হালধি সেৱন নকৰিব।
কাৰণ হালধিয়ে তেজৰ চেনি আৰু তেজৰ পৰিমাণ হ্ৰাস কৰিব পাৰে আৰু সমস্যা বঢ়াব পাৰে।
৮) বাতবিষ-গাঁঠিৰ বিষ
যদি আপুনি বাতবিষ বা গাঁঠিৰ বিষত ভুগি আছে তেন্তে ইয়াৰ পৰা সকাহ পাবলৈ হালধি সেৱন কৰক। হালধিৰ ৰস মৌৰ লগত সেৱনে বাতবিষৰ লক্ষণ যেনে বিষ আৰু ফুলা কম কৰাত সহায় কৰে। শৰীৰৰ যিকোনো ঠাইত বিষ বা ফুলা হ’লে হালধিৰ পেষ্ট লগালে সকাহ পোৱা যায়।
৯) পাইৰিয়াত
পাইয়ৰিয়াৰ ক্ষেত্ৰত হালধিৰ লগত সৰিয়হৰ তেল মিহলাই দাঁতৰ আলু মালিচ কৰিলে উপকাৰী। আলু মালিচ কৰাৰ পিছত গৰম পানীৰে ধুই ল’লে উপকাৰ হ’ব।
১০) মুখৰ ঘা
হজম শক্তি বেয়া হোৱাৰ বাবে মুখৰ ঘা হয়। হালধিৰ উষ্ণতা বৃদ্ধিৰ গুণ আছে। যিয়ে পাচনতন্ত্ৰৰ জুই ভাল কৰাত সহায় কৰে। হালধিয়ে মুখৰ আলচাৰ সোনকালে ভাল কৰে।
১১) আপোনাৰ মুখৰ ৰং উজ্জ্বল কৰে
মুখৰ ৰং উন্নত কৰিবলৈ বছৰ বছৰ ধৰি হালধি ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। হলধিয়ে ৰং বঢ়ায় আৰু মুখৰ পিম্পল আৰু দাগ কমায়। আপোনাৰ ফেচ পেকত হালধি মিহলাই লৈ লগাব।
১০) মূৰ, পিঠি আৰু মুখত পিম্পল
পিম্পল হ’লে হালধি , ত্ৰিফলা, নিম আৰু চন্দন পিহি মূৰত মালিচ কৰিব লাগে।
১১) কাণৰ পৰা পানী ওলোৱা
বৈ যোৱা কাণৰ পৰা সকাহ পাবলৈ হলধি ওলপ আৰু জাবৰং ২ টা পানীত দি উতলাই ফিল্টাৰ কৰি কাণত ঢালি দিব লাগে।
১২) ডিঙিৰ বিষ
ডিঙিৰ বিষৰ পৰা উপশম পাবলৈ হালধি , লং আৰু চিত্ৰক গুড়ি ২-৫ গ্ৰাম লৈ এচামুচ মৌৰ লগত খাব লাগে।
১৩) কৃমি আৰু খজুৱতি
যদি ছালত খজুৱতি হৈছে, তেন্তে খজুৱতি হোৱা ঠাইত হালধিৰ পেষ্ট লগাওক। পেটত কৃমি হʼলে কেঁচা হালধিৰ ৰস খাব লাগে।
হালধিৰ গাখীৰৰ উপকাৰীতা :
বহুতে হয়তো হালধিৰ গাখীৰ ভাল নাপায়, কিন্তু যেতিয়া আপুনি হালধিৰ গাখীৰ খোৱাৰ উপকাৰিতাৰ কথা জানিব তেতিয়া আপুনিও ইয়াক পান কৰিবলৈ বাধ্য হ’ব।
১) চৰ্দি আৰু কাহৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পাব
যদি চৰ্দি হৈছে তেন্তে হালধিৰ গাখীৰ খাব লাগে। ৰাতি শুৱাৰ আগতে এগিলাচ গাখীৰৰ লগত আধা চামুচ হালধি মিহলাই খাব লাগে। ঠাণ্ডা দিনত হালধিৰ গাখীৰ অতি উপকাৰী। ডিঙিত জমা হোৱা কফ আঁতৰোৱাতো সহায় কৰে।
২) ভাল টোপনিত সহায় কৰে
বহুতৰে ৰাতি টোপনি নাহে। ৰাতি টোপনিৰ অভাৱৰ বাবে মানুহৰ মনত বেয়া প্ৰভাৱ পৰে। হালধিৰ গাখীৰ খালে অনিদ্ৰাৰ সমস্যা সমাধান হয়। সেয়ে গাখীৰত হালধি মিহলাই ৰাতি শুৱাৰ আগতে খাব লাগে।
৩) ব্লাড শৰ্কৰা বা ডায়েবেটিছ ৰোগীৰ বাবে উপকাৰিতা
যেতিয়া তেজত চেনিৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি পায় তেতিয়া ডায়েবেটিছ হয়। হালধিৰ গাখীৰ খোৱাৰ ফলত চেনিৰ মাত্ৰা হ্ৰাস পায়। কিন্তু অত্যধিক সেৱনে তেজত নিৰ্ধাৰিত পৰিমাণৰ চেনিৰ পৰিমাণ কমি যায়।
৪) শৰীৰ আকৃতিৰ হৈ পৰে
হালধিৰ লগত মিহলি গাখীৰ খালে শৰীৰটো আকৃতিৰ হয়। ১ গিলাচ গাখীৰত অলপ হালধি মিহলাই ৰাতিপুৱা খাব। ইয়াৰ ফলত শৰীৰৰ চৰ্বি হ্ৰাস পায়। ই ওজন কমোৱাত সহায়ক।
৫) পেটৰ ঘা
হালধিৰ নিৰাময় গুণ আছে যিয়ে পেটৰ আলচাৰ নিৰাময় কৰে। পাচন বেয়া হ’লে পেটৰ আলচাৰৰ সমস্যাও হয়। ইয়াৰ বাবে হালধিৰ গাখীৰ খাব লাগে।
👉 হালধিৰ পাৰ্শ্ব-প্ৰতিক্ৰিয়া :
• হালধি সেৱন কৰিলে উপকাৰী যদিও কিছুমান ক্ষেত্ৰত ই ক্ষতিকাৰকও হ’ব পাৰে। বৃহৎ পৰিমাণে হলধি গ্ৰহণ কৰিলে সম্ভাৱ্য বিপদ হ’ব পাৰে।
• দেহত তেজৰ পৰিমাণ ( হিমগ্লবিন) কম থাকিলে হালধি সেৱন কৰিব নালাগে। কাৰণ হালধিয়ে হিমগ্লবিন বেছিকৈ ভাঙি দিয়ে।
• বহুতো হালধি গুড়িত সীহৰ পৰিমাণ বেছি থাকে। যিটো এটা গধুৰ ধাতু আৰু বিশেষকৈ স্নায়ুতন্ত্ৰৰ বাবে বিষাক্ত।
• হালধিত ২% অক্সালেট থাকে। অধিক মাত্ৰাত ব্যৱহাৰ কৰিলে ব্যক্তিৰ বৃক্কত পাথৰ হোৱাৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পাব পাৰে।
• ঘেঁহু, যৱ বা ৰাই আটাৰ সৈতে হালধি সেৱন কৰিলে গ্লুটেন অসহিষ্ণুতা বা চিলিয়াক ৰোগ থকা লোকৰ বিৰূপ লক্ষণ দেখা দিব পাৰে।
• সকলো হালধিৰ গুড়ি বিশুদ্ধ নহয়। কিছুমান সস্তীয়া আৰু কিছুমান বিষাক্ত পদাৰ্থৰে মিহলি কৰা। এনে মিশ্ৰিত হালধিৰ সৈতে গাখীৰ খোৱাটো স্বাস্থ্যৰ বাবে বিপদজনক হ’ব পাৰে। গতিকে হালধি বিক্ৰেতাৰ বেয়া হালধি বিক্ৰী কৰাৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ কেঁচা হলধি কিনি আনি ঘৰতে শুকুৱাই গুড়ি কৰি ল’ব লাগে।
• হালধিত মিটানিল হালধীয়া ৰং মিহলি কৰে তেন্তে ই স্বাস্থ্যৰ ওপৰত বেয়া প্ৰভাৱ পেলাব পাৰে, ইয়াক এচিড হালধীয়া বুলিও কোৱা হয়। ইয়াক অত্যধিক পৰিমাণে সেৱন কৰিলে কেন্সাৰ আৰু স্নায়ুজনিত ক্ষতি হ’ব পাৰে।