গৰমত তিয়াই থোৱা কিচমিচৰ পানী খালে এইবোৰ উপকাৰ পোৱা যায়।
( অপূৰ্ব দাস )
তিয়াই থোৱা কিচমিচ আৰু তাৰ পানী খালে স্বাস্থ্যৰ বাবে বহু উপকাৰ পোৱা যাব। শুকান কিচমিচতকৈ ইয়াক অধিক উপকাৰী বুলি গণ্য কৰা হয় কাৰণ ই শৰীৰক শীতল কৰি ৰখাত সহায় কৰে আৰু হজম শক্তি উন্নত কৰে।
কিচমিচ খোৱাটো স্বাস্থ্যৰ বাবে অতি উপকাৰী বুলি বিবেচিত হৈছে । কিন্তু, বহুতে ইয়াক খোৱাৰ সঠিক উপায় নাজানে। মানুহে প্ৰায়ে কিচমিচ শুকানকৈ খায়।
যদি আপুনি তিয়াই থোৱা কিচমিচ আৰু তাৰ পানী খায় তেন্তে ই আপোনাৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে বহু উপকাৰ সাধন কৰিব। শুকান কিচমিচতকৈ ইয়াক অধিক উপকাৰী বুলি গণ্য কৰা হয় কাৰণ ই শৰীৰক শীতল কৰি ৰখাত সহায় কৰে আৰু হজম শক্তি উন্নত কৰে। বিশেষকৈ গ্ৰীষ্মকালত ইয়াক তিয়াই থোৱাৰ পিছতহে খাব লাগে তেন্তে বহু উপকাৰ পোৱা যায়।
তিয়াই থোৱা কিচমিচ খোৱাৰ উপকাৰীতা:
(১) শৰীৰ শীতল কৰি ৰাখে:
গৰমৰ দিনত শৰীৰ শীতল কৰি ৰাখিবলৈ তিয়াই থোৱা কিচমিচ আৰু তাৰ পানী খোৱাটো উপকাৰী। কাৰণ কিচমিচৰ প্ৰকৃতি গৰম আৰু তিয়াই খালে শীতল হৈ পৰে, যাৰ বাবে শৰীৰত তাপ বাঢ়ি নাযায়। তিয়াই থোৱা কিচমিচ খালে শৰীৰক বিষমুক্ত কৰি জলসিঞ্চিত কৰি ৰখা আৰু পাচন শক্তি উন্নত কৰাত সহায় কৰে।
(২) ডিটক্স আৰু হাইড্ৰেট:
তিয়াই থোৱা কিচমিচে শৰীৰক বিষমুক্ত আৰু হাইড্ৰেট দুয়োটাতে সহায় কৰে। তিয়াই থোৱা কিচমিচ খালে শৰীৰৰ পৰা বিষাক্ত পদাৰ্থ বাহিৰলৈ ওলাই অহাত সহায় কৰে আৰু শৰীৰক জলসিঞ্চিত কৰি ৰখাতো সহায় কৰে।
(৩) পাচন শক্তি উন্নত কৰে:
কিচমিচত আঁহৰ পৰিমাণ বেছি আৰু পাচনতন্ত্ৰৰ বাবে ই অতি উপকাৰী। আঁহে হজম শক্তি উন্নত কৰাত সহায় কৰে, কোষ্ঠকাঠিন্য ৰোধ কৰে, আৰু অন্ত্ৰ সুস্থ কৰি ৰাখে। তিয়াই থোৱা কিচমিচে কোষ্ঠকাঠিন্য আৰু এচিডিটিৰ দৰে পেটৰ সমস্যাৰ পৰা সকাহ দিব পাৰে।
(৪) হিম’গ্লবিন বৃদ্ধি কৰে:
কিচমিচ আইৰণ আৰু তামৰ ভাল উৎস, যিয়ে হিম’গ্লবিনৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। কিচমিচত আইৰণ আৰু কপাৰৰ পৰিমাণৰ বাবে ই ৰক্তকণিকা গঠন আৰু কাৰ্য্যক্ষমতাত সহায় কৰে, যাৰ ফলত হিম’গ্লবিনৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি পায়।
(৫) হৃদযন্ত্ৰৰ বাবে উপকাৰী:
কিচমিচত পটাছিয়াম থাকে যিয়ে ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰে আৰু হৃদৰোগৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস কৰে।
(৬) যৌন শক্তি বৃদ্ধি কৰে:
কিচমিচত থকা আইৰণ, তাম, কপাৰ আৰু ভিটামিন চিয়ে যৌন শক্তি বৃদ্ধি কৰে। সেয়েহে প্ৰতিদিনে ইয়াক এবাৰকৈ খোৱা উচিত।
(৭) ছালৰ সৌন্দৰ্য্য বৃদ্ধি কৰে:
কিচমিচত থকা পুষ্টিকৰ উপাদানে ছালখন কোমল কৰি বলি ৰেখা দূৰ কৰে আৰু উজ্জ্বলতা বৃদ্ধি কৰে। শালমইনৰ সমস্যা আদিয়েও দূৰ কৰে।
(৮) ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে:
কিচমিচত ভিটামিন চি থাকে যাৰ ফলত ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে।
তিয়াই থোৱা কিচমিচ এই সময়ত খাব -
ৰাতিপুৱা খালী পেটত তিয়াই থোৱা কিচমিচ খালে ভাল। ৰাতি পানীত তিয়াই থোৱাৰ পিছত ৰাতিপুৱা কিচমিচ নাইবা ইয়াৰ পানীও খাব পাৰে। এই প্ৰক্ৰিয়াই আপোনাৰ শৰীৰক বহু উপকাৰ প্ৰদান কৰে।