( অপূৰ্ব দাস )
ভিটামিন চি অত্যধিক পৰিমাণে সেৱন কৰিলে পাৰ্শ্বক্ৰিয়া হ’ব পাৰে, যিবোৰ হজম শক্তিৰ সৰু সৰু সমস্যাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি গুৰুতৰ স্বাস্থ্যজনিত সমস্যালৈকে।
ভিটামিন চি বহু ফল-মূলত প্ৰচুৰ পৰিমাণে পোৱা এক অপৰিহাৰ্য পুষ্টিকৰ উপাদান।
ভিটামিন চি পৰ্যাপ্ত পৰিমাণে খালে সুস্থ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা অটুট ৰখাৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ। ইয়াৰ উপৰিও ই ঘাঁ ভাল হোৱা, আপোনাৰ হাড়বোৰ শক্তিশালী কৰি ৰখা আৰু মগজুৰ কাৰ্য্যক্ষমতা উন্নত কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে ।
কিছুমান মানুহে ভিটামিন চিৰ পৰিপূৰক গ্ৰহণ কৰাৰ আটাইতকৈ সাধাৰণ কাৰণটো হ’ল তেওঁলোকৰ মতে এই পৰিপূৰকে চৰ্দি প্ৰতিৰোধ কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। কিন্তু কিছুমানৰ ক্ষেত্ৰত এইয়া ওলোটা দেখা যায়।
কিন্তু বহু পৰিপূৰকত অত্যধিক পৰিমাণৰ ভিটামিন থাকে, যাৰ ফলত কিছুমান ক্ষেত্ৰত অবাঞ্চিত পাৰ্শ্বক্ৰিয়া হ’ব পাৰে।
ভিটামিন চি পানীত দ্ৰৱীভূত আৰু আপোনাৰ শৰীৰত জমা নহয়। চৰ্বিত দ্ৰৱীভূত ভিটামিনৰ দৰে পানীত দ্ৰৱীভূত ভিটামিন আপোনাৰ শৰীৰত জমা নহয়।
বৰঞ্চ আপুনি খোৱা ভিটামিন চি তৰল পদাৰ্থৰ জৰিয়তে শৰীৰৰ কলালৈ লৈ যায় আৰু অতিৰিক্ত পৰিমাণ আপোনাৰ প্ৰস্ৰাৱৰ দ্বাৰা বাহিৰ হয় ।
যিহেতু আপোনাৰ শৰীৰে ভিটামিন চি জমা নকৰে বা নিজাববীয়াকৈ উৎপাদন নকৰে, গতিকে দৈনিক ভিটামিন চি সমৃদ্ধ খাদ্য গ্ৰহণ কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ ।
অধিক মাত্ৰাত ভিটামিন চিক বিষাক্ত বুলি গণ্য কৰা হয় বা কোনো ধৰণৰ গুৰুতৰ বিৰূপ প্ৰভাৱ পেলাব পাৰে। ইয়াৰ আটাইতকৈ সাধাৰণ পাৰ্শ্বক্ৰিয়া হ'ল ডায়েৰিয়া, বমি, পেটৰ বিষ, আৰু অন্যান্য গেষ্ট্ৰাইটিছ সমস্যা , অগ্নাশয়ৰ ক্ষতি, লিভাৰৰ ক্ষতি আৰু appendix ৰ ক্ষতি। কিছুদিন ধৰি ভিটামিন চি বেছিকৈ সেৱন কৰি থাকিলে নাৰ্ভৰ সমস্যাও কৰে।
কিন্তু যদি আপুনি এই ভিটামিনৰ স্বাভাৱিক মাত্ৰাত গ্ৰহণ কৰে, তেন্তে আপোনাৰ শৰীৰে ইয়াক প্ৰক্ৰিয়াকৰণ কৰাত অসুবিধা নাপায় আৰু সুচাৰুৰূপে ভাল কামত ব্যৱহাৰ কৰে।
মন কৰিবলগীয়া যে ভিটামিন চিৰ পৰিপূৰক সাধাৰণতে অপ্ৰয়োজনীয়, কিয়নো সতেজ খাদ্য বিশেষকৈ ফলমূল আৰু শাক-পাচলি খালে বেছিভাগ মানুহেই এই ভিটামিনৰ পৰ্যাপ্ত পৰিমাণ সহজে লাভ কৰিব পাৰে।
(১) ভিটামিন চি অত্যধিক সেৱনে পাচনতন্ত্ৰৰ সমস্যাৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে
অত্যধিক ভিটামিন চি সেৱনৰ আটাইতকৈ সাধাৰণ পাৰ্শ্বক্ৰিয়া হ’ল পাচনতন্ত্ৰৰ ক্ষতি। সাধাৰণতে ভিটামিন চি সমৃদ্ধ খাদ্য সাধাৰণৰ পৰিমাণে খালে পাৰ্শ্বক্ৰিয়াৰ সৃষ্টি নহয়। কেৱল ভিটামিন চি লগাতকৈ অধিক মাত্ৰা গ্ৰহণ কৰাৰ ফলতহে হয়।
যদি আপুনি এটা সময়ত ১০০০ বা ২০০০ মিলিগ্ৰামতকৈ অধিক (মিলিগ্ৰাম) সেৱন কৰে, তেন্তে আপোনাৰ পাচনতন্ত্ৰৰ ক্ষতিৰ লক্ষণ দেখা দিয়াৰ সম্ভাৱনা বেছি। অতিমাত্ৰা ভিটামিন চি সেৱনৰ ফলত হোৱা পাচনতন্ত্ৰৰ আটাইতকৈ সাধাৰণ লক্ষণসমূহ হ’ল ডায়েৰিয়া আৰু বমি। অত্যধিক সেৱনে এচিড ৰিফ্লাক্সৰ সৃষ্টিও কৰিব পাৰে আৰু গেষ্ট্ৰীকৰ সমস্যা বৃদ্ধি কৰে। যদি আপুনি অত্যধিক ভিটামিন চি গ্ৰহণ কৰাৰ ফলত পাচনতন্ত্ৰৰ সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈছে, তেন্তে আপুনি লʼগে লʼগে সেৱন বন্ধ কৰক আৰু পানী অধিক সেৱন কৰক।
(২) ভিটামিন চিৰ ফলত আইৰণৰ অতিমাত্ৰা হ’ব পাৰে
ভিটামিন চিয়ে আইৰণ শোষণ বৃদ্ধি কৰে বুলি জনা যায়।
ই উদ্ভিদৰ খাদ্যত পোৱা নন-হিম আইৰণৰ সৈতে বান্ধ খাব পাৰে। শৰীৰে নন-হিম আইৰণ শোষণ পোনপটীয়াকৈ নকৰে, যিটো পশুজাতীয় সামগ্ৰীত পোৱা আইৰণ হয়।
কিন্তু যেতিয়া ভিটামিন চি নন-হিম আইৰণৰ সৈতে মিলি যায়, তেতিয়া ই আপোনাৰ শৰীৰে এই আইৰণ শোষণ কৰাত বহুত সহজ কৰি তোলে। এটা অধ্যয়নত দেখা গৈছে যে যেতিয়া অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে খাদ্যৰ সৈতে ১০০ মিলিগ্ৰাম ভিটামিন চি গ্ৰহণ কৰে তেতিয়া তেওঁলোকৰ আইৰণ শোষণ ৬৭% বৃদ্ধি পায়।
কিন্তু যিসকল ব্যক্তিৰ শৰীৰত আইৰণ জমা হোৱাৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি কৰা অৱস্থা যেনে "হিম’ক্ৰ’মেট’ছিছ " নামৰ শৰীৰৰ কিছুমান সমস্যা থাকে তেন্তে তেওঁলোকে ভিটামিন চিৰ পৰিপূৰক গ্ৰহণ কৰাৰ সময়ত সাৱধানতা অৱলম্বন কৰিব লাগে।
এই পৰিস্থিতিত অত্যধিক পৰিমাণৰ ভিটামিন চি গ্ৰহণ কৰিলে আইৰণৰ অতিৰিক্ত বোজা হ’ব পাৰে, যিয়ে আপোনাৰ হৃদযন্ত্ৰ, যকৃত, অগ্নাশয়, থাইৰয়ড আৰু কেন্দ্ৰীয় স্নায়ুতন্ত্ৰৰ গুৰুতৰ ক্ষতি কৰিব পাৰে ।
এইখিনিতে ক’ব পাৰি যে যদি আপোনাৰ কোনো ৰোগ নাই যিয়ে আইৰণ শোষণ বৃদ্ধি কৰে তেন্তে আইৰণৰ অতিৰিক্ত বোজাৰ সম্ভাৱনা অতি কম। ইয়াৰ উপৰিও যদি আপুনি পৰিপূৰক হিচাপে অত্যধিক আইৰণ যুক্ত খাদ্য সেৱন কৰে তেন্তে আইৰণৰ অতিৰিক্ত বোজাৰ সম্ভাৱনা বেছি আৰু গুৰুতৰ ক্ষতিৰ সম্মুখীন হ'ব।
(৩ ) ভিটামিন চি অধিক পৰিমাণে গ্ৰহণ কৰিলে বৃক্কত পাথৰ হ’ব পাৰে
শৰীৰে অতিৰিক্ত ভিটামিন চি লাভ কৰিলে অক্সালেট নামৰ পেলনীয়া পদাৰ্থ হিচাপে বাহিৰ কৰে।
সাধাৰণতে প্ৰস্ৰাৱৰ জৰিয়তে আপোনাৰ শৰীৰৰ পৰা অক্সালেট ওলাই যায়। কিন্তু কিছুমান বিশেষ পৰিস্থিতিত অক্সালেটে খনিজ পদাৰ্থৰ সৈতে বান্ধ খাই স্ফটিক গঠন কৰিব পাৰে যিয়ে বৃক্কত পাথৰ গঠন কৰিব পাৰে ।
অত্যধিক ভিটামিন চি সেৱন কৰিলে আপোনাৰ প্ৰস্ৰাৱত অক্সালেটৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি পাব পাৰে, যাৰ ফলত আপোনাৰ বৃক্কত পাথৰ হোৱাৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পায়।
এটা অধ্যয়নত যেতিয়া প্ৰাপ্তবয়স্কসকলে ৬ দিনৰ বাবে দৈনিক দুবাৰকৈ ১০০০ মিলিগ্ৰাম ভিটামিন চিৰ পৰিপূৰক গ্ৰহণ কৰে, তেতিয়া তেওঁলোকে নিৰ্গত কৰা অক্সালেটৰ পৰিমাণ ২০% বৃদ্ধি পায় ।
উচ্চ ভিটামিন চি গ্ৰহণৰ সৈতে কেৱল প্ৰস্ৰাৱত অক্সালেটৰ মাত্ৰা অধিক হোৱাই নহয়, বৃক্কত পাথৰ হোৱাৰ সৈতেও জড়িত, বিশেষকৈ যদি আপুনি প্ৰতিদিনে ২০০০ মিলিগ্ৰামতকৈ অধিক সেৱন কৰে ।
দিনটোত ১০০০ বা ২০০০ মিলিগ্ৰামতকৈ অধিক ভিটামিন চি সেৱন কৰা লোকৰ বৃক্ক বিকল হোৱাৰ ঘটনাও দেখা গৈছে। গতিকে ভিটামিন চি বা টেঙা খাদ্য অধিক পৰিমাণে খোৱাৰ পৰা বিৰত থাকিব।
(৪) অন্যান্য পুষ্টিকৰ পদাৰ্থৰ শোষণ হ্ৰাস কৰে
ভিটামিন চি অত্যধিক সেৱনে শৰীৰে ভিটামিন বি ১২ আৰু তামৰ দৰে অন্যান্য পুষ্টিকৰ উপাদানৰ শোষণ হ্ৰাস কৰিব পাৰে। টৈঙা বা ভিটামিন চি অধিক সেৱন কৰিলে দেহৰ ভিটামিন বি ১২ কমি যায়, যাৰ ফলত মানসিক চাপ, নাৰ্ভৰ সমস্যা, লিভাৰৰ ৰোগ, চুলি সৰা, দুৰ্বলতা আদিয়ে দেখা দিয়ে।
(৫) টোপনিৰ সমস্যা আৰু ছালৰ সমস্যা
ভিটামিন চিয়ে শৰীৰক সক্ৰিয় কৰি ৰখাত সহায় কৰে যদিও ইয়াৰ অত্যধিক সেৱনে টোপনিৰ সমস্যাৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে।
ভিটামিন চি অত্যধিক সেৱন কৰিলে কিছুমান মানুহৰ ছালৰ ফোহা আৰু খজুৱতি হ’ব পাৰে। ভিটামিন চি অত্যধিক সেৱন কৰিলেও ভাগৰুৱা হ’ব পাৰে।
ভিটামিন চি দৈনিক কিমান খাব লাগে?
• ভিটামিন চি পুৰুষৰ বাবে ৯০ মিলিগ্ৰাম আৰু মহিলাৰ বাবে ৭৫ মিলিগ্ৰাম।
• গৰ্ভৱতী মহিলাক ৮৫ মিলিগ্ৰাম, আৰু স্তনপান কৰোৱা মহিলাক ১২০ মিলিগ্ৰাম প্ৰয়োজন।
• ধূমপায়ী বা এই ধোঁৱাৰ সংস্পৰ্শলৈ অহাসকলক প্ৰতিদিনে ৯০ + ৩৫ মিলিগ্ৰামৰ প্ৰয়োজন হ’ব পাৰে।
• এনে ক্ষেত্ৰত দিনত এজন সুস্থ মানুহে প্ৰতিদিনে ৩-৪ টা আমলখি বা তিনি এটুকুৰা নেমুৰ ৰস খাব পাৰে। ইয়াতকৈ বেছি খালে সমস্যাৰ সৃষ্টি হ'ব পাৰে।