গ্ৰীষ্মকালত কিয় চৰ্দি আৰু জ্বৰ হয়? ইয়াৰ পৰা বাচি থকাৰ উপায়বোৰ জানিবলৈ পঢ়িব।
( অপূৰ্ব দাস )
ভাৰতৰ দৰে এখন দেশত য’ত বতৰৰ দ্ৰুত পৰিৱৰ্তন ঘটে, সেইখন দেশত গৰমৰ বতৰতো চৰ্দি আৰু জ্বৰ হোৱাটো এটা সাধাৰণ সমস্যা হৈ পৰিছে। বায়ুমণ্ডল গৰম হ’লে চৰ্দি আৰু জ্বৰ বা ভাইৰাছৰ জ্বৰ কিয় হয়, কিন্তু ইয়াৰ আঁৰত বহুতো বৈজ্ঞানিক, পৰিৱেশ আৰু জীৱনশৈলীৰ কাৰণ আছে বুলি শুনিলে অলপ আচৰিত যেন লাগে। এই লেখাটোত বিতংভাৱে জানিব পাৰিব যে গৰমৰ দিনত চৰ্দি আৰু জ্বৰ কিয় হয় আৰু ইয়াৰ পৰা কেনেকৈ হাত সাৰিব পাৰি।
গ্ৰীষ্মকালত চৰ্দি আৰু জ্বৰ হোৱাৰ কাৰণ -
১/ হঠাৎ উষ্ণতাৰ পৰিৱৰ্তন
গৰমৰ দিনত দিনৰ উষ্ণতা অতি বেছি, আনহাতে ফেন বা এচি/কুলাৰত থাকিলে শৰীৰৰ উষ্ণতা হঠাতে কমি যায়। উষ্ণতাৰ এই ভাৰসাম্যহীনতাই শৰীৰৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা দুৰ্বল কৰি তোলে, যাৰ বাবে চৰ্দি আৰু জ্বৰৰ ভাইৰাছে শৰীৰত সোনকালে প্ৰভাৱ পেলায়।
২/ ঠাণ্ডা বস্তুৰ অত্যধিক সেৱন
গ্ৰীষ্মকালত মানুহে প্ৰায়ে আইচক্ৰীম, ঠাণ্ডা পানীয়, ঠাণ্ডা পানী, চৰ্বত, ফ্ৰীজত ৰখা বস্তু বেছিকৈ সেৱন কৰে। ইয়াৰ ফলত ডিঙিৰ আৱৰণত প্ৰভাৱ পৰে আৰু ইয়াৰ সুবিধা লৈ ভাইৰাছে আক্ৰমন কৰিবলৈ সুযোগ পায়। এই কাৰণেই গ্ৰীষ্মকালত ডিঙিৰ বিষ, ফুলা আৰু পিছলৈ জ্বৰ হ’ব পাৰে।
৩/ ঘাম আৰু আৰ্দ্ৰতা
গ্ৰীষ্মকালত ঘাম বেছি হয়, যাৰ ফলত শৰীৰ আৰ্দ্ৰ হৈ থাকে। এই আৰ্দ্ৰতাই বেক্টেৰিয়া আৰু ভাইৰাছৰ বাবে অনুকূল পৰিৱেশৰ সৃষ্টি কৰে। ঘামত তিতি থকা কাপোৰ পিন্ধি থাকিলে ছালৰ সংক্ৰমণ বা চৰ্দি হ’ব পাৰে।
৪/ ভাইৰাছৰ সংক্ৰমণ
গ্ৰীষ্মকালত ভাইৰাছ দ্ৰুতগতিত বিয়পে। গ্ৰীষ্মকালত বহু প্ৰকাৰৰ ভাইৰেল ফ্লু বিয়পে যেনে এণ্টেৰ’ভাইৰাছ, ৰোটাভাইৰাছ ইত্যাদি।এইবোৰ বায়ু, পানী বা ৰোগীৰ সংস্পৰ্শৰ জৰিয়তে এজনৰ পৰা আন এজন ব্যক্তিলৈ দ্ৰুতগতিত বিয়পে।
৫/ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা দুৰ্বল
গৰমৰ বাবে শৰীৰৰ শক্তিৰ মাত্ৰা কমি যায়। অত্যধিক ঘাম, শৰীৰত পানীৰ অভাৱ আৰু টোপনিৰ অভাৱে ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা দুৰ্বল কৰি তোলে। দুৰ্বল ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতাই চৰ্দি বা জ্বৰ বৃদ্ধি কৰে।
৬/ লেতেৰা পানী বা সংক্ৰমিত খাদ্য
গ্ৰীষ্মকালত মুকলি ঠাইত বিক্ৰী হোৱা খাদ্যত সোনকালে বেক্টেৰিয়াযা সোমায় আৰু পানীৰ উৎসতো অতি সোনকালে সংক্ৰমণ হ’য় । দূষিত পানী আৰু খাদ্যৰ ফলত পেটৰ সংক্ৰমণ হয়, যাৰ ফলত জ্বৰ, বমি আৰু ডায়েৰিয়াৰ লগতে চৰ্দিৰ দৰে লক্ষণ দেখা দিব পাৰে।
৭/ গৰম আৰু সেমেকা বতৰত ভাইৰাছ,বেক্টেৰিয়া আদিৰ উৎপত্তি বেছি হ'য়। সেয়েহে এনে বতৰত খাদ্য, পানী খাওতে সাৱধান হ'ব লাগে। মানুহ জমা হোৱা ঠাইত আৰু বতাহ চলাচল কৰা ঠাইৰ লগতে ধূলি বা প্ৰদূষিত ঠাইত সদায় মাক্স পৰিধান কৰা উচিত। হাত নুধুৱাকৈ হাতেৰে চকু, নাক আৰু মুখ চুব নালাগে।
চৰ্দি আৰু জ্বৰৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ উপায় -
১/ বাহিৰৰ পৰা অহাৰ লগে লগে পানী খাব নালাগে
গ্ৰীষ্মকালত বাহিৰৰ পৰা অহাৰ লগে লগে মানুহৰ বৰ পিয়াহ লাগে, কিন্তু সেই সময়ত ঠাণ্ডা পানী খোৱাটো বিপদজনক হ’ব পাৰে। শৰীৰৰ উষ্ণতা গৰম হৈ থাকে আৰু ঠাণ্ডা পানী খালে হঠাৎ ডিঙি ঠাণ্ডা হৈ ঠাণ্ডা হ’ব পাৰে। প্ৰথমে কিছু সাধাৰণ পানী খাওক, তাৰ পিছত কিছু সময়ৰ পিছত ঠাণ্ডা পানী খাব।
২/ ঠাণ্ডা বস্তুৰ সেৱন সীমিত কৰক
আইচক্ৰীম, ঠাণ্ডা গাখীৰ, ফ্ৰীজৰ পানী আদি অত্যধিক সেৱন নকৰিব। এইবোৰে ডিঙিত বেয়া প্ৰভাৱ পেলায়। খাব লগা হ’লে দিনতহে খাব লাগে, ৰাতি এৰাই চলিব লাগে।
৩/ ফেন, কুলাৰ আৰু এচি সুষমভাৱে ব্যৱহাৰ কৰক
এচি বা কুলাৰ বেছি ঠাণ্ডা নাৰাখিব। যদি আপুনি এচি কোঠাৰ পৰা ওলাই যায় তেন্তে প্ৰথমে কোঠাৰ উষ্ণতা স্বাভাৱিক কৰক। হঠাৎ গৰমত ওলাই গ’লে ঠাণ্ডা বা জ্বৰ হ’ব পাৰে।
৪/ অধিক পানী খাব লাগে
গৰমৰ দিনত শৰীৰত পানীৰ অভাৱ হোৱাটো সাধাৰণ কথা। পৰ্যাপ্ত পৰিমাণে পানী, নাৰিকল পানী আৰু অন্যান্য স্বাস্থ্য বৰ্ধক তৰল পদাৰ্থ সেৱন কৰক যাতে শৰীৰত পানীৰ অভাৱ নহয় আৰু ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা অক্ষত থাকে।
৫/ পৰিষ্কাৰ আৰু পুষ্টিকৰ খাদ্য খাব লাগে
বজাৰৰ খাদ্য, মুকলি ঠাইত বিক্ৰী হোৱা খাদ্য, কাটি থোৱা ফল-মূল নাখাব। ঘৰতে বনোৱা সতেজ আৰু সুষম খাদ্যহে খাব য’ত ভিটামিন চি সমৃদ্ধ ফল যেনে আমলখি, কমলা, নেমু ইত্যাদি থাকে।
৬/ নিয়মীয়াকৈ ব্যায়াম আৰু যোগাসন কৰক
ৰাতিপুৱা যোগাসন আৰু লঘু ব্যায়াম কৰিলে শৰীৰৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি পায়। প্ৰাণায়ামে বিশেষকৈ শ্বাস-প্ৰশ্বাস তন্ত্ৰ শক্তিশালী কৰে, যাৰ ফলত চৰ্দি আৰু কাহ প্ৰতিৰোধ কৰে।
৭/ প্ৰচুৰ পৰিমাণে টোপনি লওক
গ্ৰীষ্মকালত বহু লোকে টোপনিৰ অভাৱত ভোগে। কিন্তু শৰীৰ সতেজ কৰি ৰাখিবলৈ ৭–৮ ঘন্টা টোপনিৰ প্ৰয়োজন। টোপনিৰ অভাৱত শৰীৰ ভাগৰুৱা হৈ পৰে আৰু ৰোগে সহজে আক্ৰমণ কৰে।
৮/ ভিৰ আৰু আক্ৰান্ত লোকৰ পৰা আঁতৰত থাকিব লাগে
কাৰোবাৰ ভাইৰেল জ্বৰ হ’লে তেওঁলোকৰ পৰা দূৰত্ব বজাই ৰাখক। তেওঁলোকৰ ব্যৱহৃত টাৱেল, বাচন বা কাপোৰ ব্যৱহাৰ নকৰিব। সংক্ৰমণ বিয়পি পৰাৰ আশংকা থাকে।
আয়ুৰ্বেদিক আৰু ঘৰুৱা উপায় -
(১) তুলসী-আদাৰ চাহ :
তুলসী ( ২-৩ খন পাত ) , আদা ( এটুকুৰা) , ক’লা জাতি জালুকৰ ( ২-৩ টা ) আৰু গুড় মিহলি চাহ বনাই দিনে এবাৰ খাব লাগে। ই ডিঙিৰ বিষৰ পৰা উপশম দিয়ে আৰু ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা শক্তিশালী কৰে।
(২) মৌ আৰু হালধি :
এচামুচ মৌত এচিকুট হলধি মিহলাই ৰাতিপুৱা খাব। ই ভাইৰাছৰ সংক্ৰমণৰ পৰা ৰক্ষা কৰে।
(৩) নাৰিকল পানী আৰু নেমু পানী :
ই শৰীৰ শীতল কৰি আভ্যন্তৰীণ তাপ নিয়ন্ত্ৰণ কৰে।
(৪) নিম পানীৰে গা ধোৱা:
সপ্তাহত দুবাৰ নিম পাত পানীত উতলাই তাৰে গা ধোৱাৰ ফলত ছালৰ সংক্ৰমণ আৰু ভাইৰাছৰ সংক্ৰমণ ৰোধ কৰিব পৰা যায়।
গ্ৰীষ্মকাল যিমানেই অসুবিধাজনক, সাৱধানতা অৱলম্বন কৰিলেও ৰোগৰ পৰা হাত সাৰিব পাৰি। গৰমৰ দিনত চৰ্দি আৰু জ্বৰৰ দৰে ৰোগ হ’ব পাৰে আৰু ইয়াৰ আঁৰৰ মূল কাৰণ হ’ল জীৱনশৈলী, খাদ্যাভ্যাস, ভাইৰাছ। যদি আপুনি অলপ সাৱধান হয়, পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ যত্ন লয়, আৰু ঠাণ্ডা বস্তুবোৰ সাৱধানে ব্যৱহাৰ কৰে, তেন্তে এই বতৰৰ ৰোগবোৰ সম্পূৰ্ণৰূপে পৰিহাৰ কৰিব পাৰি।