এই বিশেষ সুস্বাদু চাটনিয়ে ঘণ্টাৰ ভিতৰতে তেজৰ চেনি আৰু পেটৰ ৰোগ দূৰ কৰিব পাৰে, ঘৰতে এনেদৰে প্ৰস্তুত কৰক
By Good Assam
ডায়েবেটিছৰ আৰু পেটৰ ৰোগীৰ বাবে :
উচ্চ চেনিৰ মাত্ৰা নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ বিশেষ ধৰণৰ চাটনি প্ৰস্তুত কৰি খাব পাৰে। ৰেচিপি জানিবলৈ পঢ়িব -
আজিৰ সময়ত মানুহে বিভিন্ন ধৰণৰ সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈছে, তাৰ ভিতৰত উচ্চ ব্লাড চেনিৰ সমস্যাও আছে। উপবাসৰ ফলত চেনিৰ মাত্ৰা ৯৯ মিলিগ্ৰাম/ডেচিলিটাৰ বা তাতকৈ কম হোৱাটো স্বাভাৱিক। আনহাতে, ১০০ৰ পৰা ১২৫ মিলিগ্ৰাম/ডেচিলিটাৰে প্ৰি ডায়েবেটিছৰ ইংগিত দিয়ে। যদি উপবাস থাকিলে চেনি ১২৬ মিলিগ্ৰাম/ডেচিলিটাৰ বা তাতকৈ অধিক হয়, তেন্তে ই ডায়েবেটিছৰ লক্ষণ।
যদি আপোনাৰ উপবাসৰ সময়ত তেজৰ চেনিৰ পৰিমাণ অতি উচ্চ হৈ থাকে, তেন্তে এনে পৰিস্থিতিত আপুনি আপোনাৰ খাদ্যাভ্যাসৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব লাগিব।
স্বাস্থ্যসন্মত খাদ্যাভ্যাসৰ সহায়ত তেজত শৰ্কৰাৰ মাত্ৰা বহু পৰিমাণে নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব পৰা যায়। এই খাদ্য সামগ্ৰীসমূহত দৈনন্দিন খাদ্য তালিকাত বিশেষ ধৰণৰ চাটনি অন্তৰ্ভুক্ত কৰক।
এই চাটনিয়ে ডায়েবেটিছ নিয়ন্ত্ৰণত বহু পৰিমাণে সহায় কৰে। এই চাটনি চজিনা পাতৰ পৰা তৈয়াৰ কৰা হয়। আপোনাৰ তেজত চেনিৰ মাত্ৰা নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত মৰিংগাৰ পাত বা চজিনাৰ পাত অতি ফলপ্ৰসূ বুলি বিবেচিত হয়।
উচ্চ ব্লাড চুগাৰ নিয়ন্ত্ৰণত চজিনা চাটনি কেনেদৰে উপকাৰী আৰু ঘৰতে কেনেকৈ চজিনা চাটনি প্ৰস্তুত কৰিব পাৰি জানো আহক?
তেজৰ চেনি নিয়ন্ত্ৰণত চজিনা চাটনি কেনেদৰে উপকাৰী?
কিছুমান গৱেষণাৰ পৰা দেখা গৈছে যে ড্ৰামষ্টিকৰ পাতত ( চজিনাৰ পাত ) অলেইফেৰা থাকে, যিয়ে তেজত চেনি আৰু কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে।
ইয়াৰ লগতে ইয়াৰ এন্টিঅক্সিডেন্ট আৰু এন্টি-ইনফ্লেমেটৰী গুণ আছে, যিয়ে উচ্চ তেজৰ চেনিৰ লক্ষণসমূহ উন্নত কৰিব পাৰে। ইয়াৰ ফলত আৰ্ছেনিকৰ বিষক্ৰিয়া ৰোধ কৰিব পৰা যায়। যদি আপুনি তেজৰ উচ্চ চেনিৰ মাত্ৰা হ্ৰাস কৰিব বিচাৰে তেন্তে আপুনি দৈনিক চজিনাৰ পৰা তৈয়াৰী চাটনি খাব পাৰে।
চজিনা পাতৰ চাটনি ঘৰতে বনাওক :
প্ৰয়োজনীয় উপাদানসমূহ
চজিনাৰ পাত – ৪ কাপ বা ১ থোপা
পিঁয়াজ - ১
মধ্যমীয়া আকাৰৰ বিলাহী – ৩ বা ৪ টা
কেঁচা জলকীয়া – ১ বা ২
হালধি আৰু নিমখ – সোৱাদ অনুসৰি
মিঠা তেল – ২ চামুচ
সৰিয়হৰ গুটি - ১ চামুচ
নৰসিংহ পাত – ১০ৰ পৰা ১৫টা
নহৰু - ৪/৫ ফোটা ( কলি)
প্ৰয়োজন অনুসৰি পানী
এতিয়া জানো আহক পদ্ধতি :
চজিনা পাতৰ পৰা ঠাৰিটো আঁতৰাই পৰিষ্কাৰ পানীৰে ২-৩ বাৰ ধুব লাগে।
এতিয়া কেৰাহীত ১ চামুচ তেল গৰম কৰি তাত চজিনাৰ পাত দিব। ইয়াৰ পিছত কম জুইত পাতবোৰ কোমল হোৱালৈকে সিজাই লওক।
ইয়াৰ পিছত পাতবোৰ উলিয়াই ঠাণ্ডা কৰি লব।
এতিয়া কেৰাহীত ১ চামুচ তেল গৰম কৰি কটা পিঁয়াজ আৰু নহৰু দি ভাজিব।
এতিয়া তাত বিলাহী আৰু জলকীয়া দি ঢাকি বিলাহী কোমল হোৱালৈকে কম জুইত ৰান্ধিব।
এই সময়ছোৱাত ইয়াত ২-৩ চামুচ পানী দিব পাৰি।
এতিয়া গেছটো বন্ধ কৰি ঠাণ্ডা হ’বলৈ দিয়ক।
চজিনাৰ পাত আৰু বিলাহীৰ মিশ্ৰণত অলপ পানী দি মিহলাই লৈ ভালদৰে মিহিকৈ গুড়ি কৰিব। ( মিক্সাৰ গ্ৰেইণ্ডাৰ নাথাকিলে পটাত পিহিব)
বাকী থকা তেলখিনি কেৰাহীত গৰম কৰি তাত সৰিয়হৰ গুটি, নৰসিংহ পাত আৰু পিহি লোৱা চাটনি দি কম জুইত সিজব।
ইয়াৰ পিছত জুইৰ শিখাৰ পৰা উলিয়াই ঠাণ্ডা হ’বলৈ দিব আৰু তাৰ পিছত কাঁচৰ টেমা এটাত ৰাখিব।
উচ্চ ব্লাড চেনিৰ সমস্যা আৰু পেটৰ ৰোগ দূৰ কৰিবলৈ এই চাটনি খাব পাৰে। কিন্তু যদি আপোনাৰ অৱস্থাৰ উন্নতি হোৱা নাই, তেন্তে নিশ্চিতভাৱে আপোনাৰ স্বাস্থ্য বিশেষজ্ঞৰ পৰামৰ্শ লওক।