আপুনিও তামৰ পাত্ৰত পানী খায় নেকি? সাৱধান ! তেন্তে এই কথা জানি লওঁক
( অপূৰ্ব দাস )
ভাৰতবৰ্ষত তামৰ পাত্ৰত পানী খোৱাৰ পৰম্পৰা অতীজৰে পৰা চলি আহিছে। আয়ুৰ্বেদত ইয়াক ‘তামৰা জল’ বুলি কোৱা হয়। আধুনিক বিজ্ঞানেও ক্ৰমান্বয়ে এই প্ৰথাক স্বীকৃতি দিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। তামৰ প্ৰাকৃতিক ৰোগ প্ৰতিৰোধী, এন্টিবেক্টেৰিয়েল আৰু এন্টিঅক্সিডেন্ট গুণ আছে। ই শৰীৰত বহুতো অত্যাৱশ্যকীয় এনজাইম উৎপাদনত সহায় কৰে। কিন্তু তামৰ পাত্ৰত পানী খোৱাটো সঁচাকৈয়ে ইমান উপকাৰী নেকি? এই কথাটো বিতংভাৱে জানিবলৈ পঢ়িব।
১) তামৰ পাত্ৰত পানী ৰখাৰ পৰম্পৰা
ভাৰতকে ধৰি এছিয়াৰ বহু দেশত যুগ যুগ ধৰি তামৰ পাত্ৰত পানী ৰখা হৈছে। এই প্ৰক্ৰিয়াটোক ‘তামাৰ জল চিকিৎসা’ বুলি অভিহিত কৰা হৈছে, য’ত তামৰ পাত্ৰত ৰাতিটো ৰখা পানী ৰাতিপুৱা খালী পেটত খোৱা হয়। বিশ্বাস কৰা হয় যে ইয়াৰ ফলত বহুতো ৰোগ প্ৰতিৰোধ হয় আৰু শৰীৰৰ ভাৰসাম্য ৰক্ষা হয়।
২) তামৰ পানীত পোৱা গুণ
তামৰ পাত্ৰত পানী ৬ৰ পৰা ৮ ঘণ্টা ৰাখিলে তাত সামান্য পৰিমাণৰ তামৰ আয়ন দ্ৰৱীভূত হয়। এই আয়নবোৰে পানীক বেক্টেৰিয়ামুক্ত কৰাৰ লগতে ঔষধি গুণেৰে ভৰাই তোলে। ইয়াক “অলিগোডাইনেমিক ইফেক্ট” বোলা হয়, অৰ্থাৎ অণুজীৱৰ ওপৰত ধাতুৰ প্ৰভাৱ।
৩) তামৰ পানীৰ শৰীৰত প্ৰভাৱ
(১) পাচনতন্ত্ৰ উন্নত কৰে:
তামৰ পানী খালে পেটৰ পাচনতন্ত্ৰ উন্নত হয়। পেটৰ এচিডিটি, গেছ, কোষ্ঠকাঠিন্য আৰু এচিডিটি আদি সমস্যা দূৰ কৰে। ইয়াৰ উপৰিও যকৃত আৰু বৃক্কৰ কাৰ্য্যক্ষমতাও উন্নত কৰে।
(২) ওজন কমাবলৈ সহায়ক:
তামত থকা গুণে বেয়া চৰ্বি আঁতৰ কৰি পেলোৱাত সহায় কৰে। যদি তামৰ পাত্ৰৰ পানী নিয়মিতভাৱে খোৱা হয়, তেন্তে ই বিপাকীয় ক্ৰিয়া ত্বৰান্বিত কৰে, যাৰ বাবে অতিৰিক্ত চৰ্বি শৰীৰত জমা নহয়।
(৩) বেক্টেৰিয়া প্ৰতিৰোধী গুণ:
তামৰ পানীয়ে বেক্টেৰিয়া বিশেষকৈ ই.কলাই আৰু এছ.অৰেয়াছৰ দৰে ক্ষতিকাৰক বেক্টেৰিয়া ধ্বংস কৰিবলৈ সক্ষম। এই বেক্টেৰিয়াই সাধাৰণতে ডায়েৰিয়া, কলেৰা আদি সংক্ৰমণৰ সৃষ্টি কৰে।
(৪) হৃদয়ৰ বাবে ভাল:
কপাৰত পোৱা গুণ ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণত সহায়ক। ইয়াৰ উপৰিও কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে, যাৰ ফলত হৃদৰোগৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস পায়।
(৫) এন্টিঅক্সিডেন্ট আৰু এন্টি এজিং গুণ:
তামে শৰীৰত এন্টিঅক্সিডেন্ট হিচাপে কাম কৰে। ই ফ্ৰী ৰেডিকেল নিষ্ক্ৰিয় কৰে আৰু কোষৰ ক্ষতি হোৱাত বাধা দিয়ে। ইয়াৰ ফলত বয়স বৃদ্ধিৰ প্ৰক্ৰিয়া লেহেমীয়া হয় আৰু ছালখন জিলিকি থাকে।
(৬) মগজুক চোকা কৰে:
তামৰ পানীয়ে মগজুৰ কাৰ্য্যক্ষমতা উন্নত কৰে। ই নিউৰনৰ মাজত যোগাযোগ উন্নত কৰে, যাৰ ফলত স্মৃতিশক্তি আৰু চিন্তা ক্ষমতা বৃদ্ধি পায়।
(৭) ৰক্তহীনতা প্ৰতিৰোধ:
তামে শৰীৰত আইৰণৰ শোষণ উন্নত কৰে। ইয়াৰ ফলত তেজত হিম’গ্লবিনৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি পায় আৰু ৰক্তহীনতা প্ৰতিৰোধ কৰে।
৪) তামৰ পানী কেনেকৈ সেৱন কৰিব?
• তামৰ পাত্ৰটো ভালদৰে পৰিষ্কাৰ কৰক যাতে ইয়াৰ পৰা ক্ষতিকাৰক পদাৰ্থ পেটলৈ নাযায়।
• ৰাতি শুৱাৰ আগতে পানী ভৰাই ঢাকনিৰে ঢাকি দিব।
• সেই পানী ৰাতিপুৱা খালী পেটত খাব।
• দিনটোত এবাৰ বা দুবাৰহে খাব লাগে।
৫) তামৰ পাত্ৰ কেনেকৈ পৰিষ্কাৰ কৰিব লাগে?
নিয়মিতভাৱে তামৰ পাত্ৰ পৰিষ্কাৰ কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ, নহ’লে ইয়াত অক্সাইডৰ তৰপ জমা হয় যিটো শৰীৰৰ বাবে ক্ষতিকাৰক ।
৬) তামৰ অত্যধিক সেৱনঃ বিপদ আৰু সাৱধানতা
অতিমাত্ৰা তাম সেৱন কৰাটোও শৰীৰৰ বাবে বিষাক্ত হ’ব পাৰে। ইয়াৰ ফলত কপাৰ টক্সিচিটি নামৰ সমস্যা হ’ব পাৰে, যাৰ লক্ষণসমূহ হ’ল-
• বমি হোৱা
• পেটৰ বিষ
• ডায়েৰিয়া
• যকৃত আৰু বৃক্কৰ ক্ষতি
তামৰ পানী সীমিত পৰিমাণে খোৱাটো প্ৰয়োজনীয় – দিনটোত ১-২ গিলাচ যথেষ্ট।
৭) বিজ্ঞানে কি কয়?
বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থা (WHO)ৰ তথ্য অনুসৰি প্ৰতিদিনে এজন ব্যক্তিৰ বাবে ১ৰ পৰা ২ মিলিগ্ৰাম তাম যথেষ্ট। বৈজ্ঞানিক গৱেষণাৰ পৰা দেখা গৈছে যে তামৰ পাত্ৰত ৰখা পানীয়ে বেক্টেৰিয়া ধ্বংস কৰিবলৈ সক্ষম। নেচনেল ইনষ্টিটিউট অৱ হেল্থ (NIH)ৰ প্ৰতিবেদন অনুসৰি তাম শৰীৰৰ বাবে অপৰিহাৰ্য ট্ৰেচ মিনাৰেল।
৮) তামৰ পানীৰ লগত জড়িত ভুল ধাৰণা
একাংশ লোকে তামৰ পানী প্ৰতিটো ৰোগৰ নিৰাময় বুলি বিশ্বাস কৰে যদিও এইটো সম্পূৰ্ণ শুদ্ধ নহয়। তামৰ পানীয়ে পৰিপূৰক হিচাপে কাম কৰে। ই সুস্থ জীৱনশৈলীক সমৰ্থন কৰে, কিন্তু ইয়াৰ সহায়ত ৰোগৰ চিকিৎসা কৰিব নোৱাৰি। যদি কোনো ৰোগ আছে তেন্তে নিশ্চয় চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লওক।
৯) তামৰ পানী কোনে খাব নালাগে?
যিসকলৰ বৃক্ক আৰু লিভাৰ দুৰ্বল
যিসকলৰ উইলছন ৰোগ আছে (তাম অত্যধিক জমা হোৱা)
সৰু ল’ৰা-ছোৱালীকো সীমিত পৰিমাণত দিব লাগে
তামৰ পাত্ৰত পানী খোৱাটো এটা প্ৰাচীন আৰু বৈজ্ঞানিকভাৱে প্ৰমাণিত স্বাস্থ্যকৰ পৰম্পৰা। ই পাচনতন্ত্ৰ, মগজু, ছাল, শৰীৰৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা উন্নত কৰাত সহায় কৰে। কিন্তু ইয়াক সীমিত আৰু সুষম পৰিমাণত সেৱন কৰিব লাগে। দৈনন্দিন জীৱনশৈলীত যদি আপুনি তামৰ পাত্ৰ সঠিকভাৱে ব্যৱহাৰ কৰে তেন্তে ই আপোনাৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে এক আশীৰ্বাদ হিচাপে প্ৰমাণিত হ’ব পাৰে।